logo

ATATÜRK Eşme Köyündeki Kocataş’a Çıktımı?

ATATÜRK Eşme Köyündeki Kocataş’a Çıktımı?

ATATÜRK Eşme Köyündeki Kocataş’a Çıktımı? (02 Kasım 2013)

Geyve Eşme Köyü Kocataş Mevkine Mustafa Kemal ATATÜRK Çıktımı? Eşme Köyünde Yıllardır Söylene Gelen (serzli muhacirleri tarafından söylenmektedir) Atatürk’ün Yöremizde Kocataş Olarak Bilinen Geyve Eşme Köyü Yakınlarındaki Kocataşa Çıkarak Buradan Planlar Yaptığı Stratajik Yerleri Belirlediği Söylenmektedir. ATATÜRK’ÜN Geyveye Geldiğinde Gönüllü Muhafızlığını Yapan ( eşme köyünde 3 aile gönüllü muhafızlığını yapardı çardaklar – bülbüller – kervanlar )  Eşme Köyü Serez Muhacirlerinden Bektaş Çardak Eşlik Etiği Atıyla Kocataşa Uçarcasına Çıktığ Söylenmektedir. Aşağıda Video ve Fotoğraflarda Bölgeyi Net Olarak Göreceksiniz (geyveyoresi.com)

ATATÜRK’ÜN GEYVE’YE GELİŞLERİ

Kurtuluş Savaşı Baş Komutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa Geyve’ye İki Defa Gelmiştir. Her İki Gelişi de Cumhuriyetin Kuruluşundan Önce, Kurtuluş Savaşı Esnasında Olmuştur.

 

Birinci Gelişi= 1920 Yılına Rastlar. Kurtuluş Savaşı’nın Bütün Şiddetiyle Sürdüğü Bir Dönemde Batı Cephesini Kontrol Etmek ve Silah Arkadaşlarıyla Fikir Alışverişinde Bulunmak Amacıyla Ankara’dan Beypazarı-Nallıhan-Göynük-Taraklı üzerinden Geyve’ye gelmiştir. Geceyi Zamanın Belediye Başkanı Rasim Tarhan’ın Evinde Geçirir (Maalesef bu ev, 1977’de üzücü bir yangınla yok olmuştur). Ertesi Günü Mekece’de Halit Paşa’yı Ziyaret Eder. Birlikleri Teftiş Ederek Tekrar Ankara’ya Döner.

İkinci Gelişi= Anadolu’da Kurtuluş Savaşı Tüm Şiddetiyle Devam Etmekte, Türk Ordusu’nun Başarıları ve Mustafa Kemal Paşa’nın Adı Adeta Bir Destan Kahramanı Gibi Dilden Dile Dolaşmaktadır.

Yabancı Basın, Anadolu’da Tahmin Edilemeyen, Büyük Zaferlere İmza Atan Bu Komutan İle Mülakat Yapma Çaresini Arar. Tanınmış Fransız Yazar Claude Farrere, Mustafa Kemal Paşa ile İzmit’te Mülakat Yapmak Üzere Randevu Almayı Başarır. Büyük Komutan, Hem Batı Cephesi’ni Teftiş Etmek, Hem de Claude Farrere İle Görüşmek Üzere 16 Haziran 1922 Günü Nallıhan-Göynük-Taraklı Üzerinden Geyve’ye Gelir. Geceyi Yine Belediye Başkanı Rasim Tarhan Bey’in Evinde Geçirir. Ertesi Günü, Adapazarı’na Geçer. Uzun Süre Görüşemediği Annesiyle, Adapazarı Askerlik Şube Başkanı Binbaşı Baha Bey’in Evinde Görüşerek Hasret Giderir. Geceyi Adapazarı’nda Geçiren Atatürk, Ertesi Günü (18 Haziran 1922) Adapazarı’nda Çarşıyı Gezer, Halkın Moralini Düzelten Konuşmalar Yapar. Öğleden Sonra Özel Trenle İzmit’e Geçer. 18 Haziran 1922’de Claude Farrere, Bir Fransız Savaş Gemisiyle İzmit’e Gelir. Her İki Misafirin Gelişleri İzmitlilere Haberdar Edilir. Claude Farrere Türkçe Olarak “Yaşasın Türkiye! Yaşasın Mustafa Kemal Paşa!” Diye Halka Hitap Eder. İzmitliler Claude Farrere’i Alkışlarlar. Atatürk 19 Haziran Günü Claude Farrere ile Görüştükten Sonra Aynı Gün Yine Özel Trenle Adapazarı’na Gelir. Bir Süre Adapazarı’nda Kalır. Aynı Gün Geyve-Taraklı-Nallıhan Üzerinden Ankara’ya Döner.

 

Etiketler: » » » » » » » » » » »