logo

Alifuat Paşa Ölümünün 48. Yılında Mezarı Başında Anıldı

Alifuat Paşa Ölümünün 48. Yılında Mezarı Başında Anıldı.. 10 Oca 2016

Ali Fuat Cebesoy Kabri Başında Anıldı
Ali Fuat Cebesoy Kabri Başında Anıldı Ali Fuat Cebesoy Kabri Başında Anıldı Kurtuluş Savaşı Kahramanlarından Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı; Ali Fuat Cebesoy Paşa, Geyve İlçesi Alifuatpaşa Mahallesindeki kabri başında düzenlenen törenle anıldı….

Ölümünün 48. yılında düzenlenen töreni, Alifuatpaşa Ortaokulu Müdürü Bahattin Aydemir Sundu.
Anma törenine; Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Geyve Kaymakamı İlyas Memiş, Garnizon Komutanı J. Üstğm. Raşit Gökhan Civek, Belediye Başkanı Murat Kaya, İlçe Müftüsü Ali Erhun, Sakarya İnternet Yayıncıları Derneği Başkan Vekili Fehmi DUMAN,MHP Geyve ilçe Başkanı Şeraffettin KAYA, Protokol Üyeleri, Sakarya ve Geyve Milli Mücadele Derneği Mensupları, Sakarya ve Geyve Muharip Gaziler Derneği Mensupları, Sakarya Bisiklet &Doğa Sporları Derneği Üyesi Bisikletçiler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Seçim önceleri düğünden düğüne ,cenazeden cenazeye koşan siyasilerin ilgi göstermediği anma proğramında en çok eksik olarak CHP’nin katılmaması dikkat çekti.

Ali Fuat Cebesoy’un kabrine çelenkler sunuldu; Sakarya Valiliği Çelengini Vali Hüseyin Avni Coş, Garnizon Komutanlığı Çelengini Komutan Raşit Gökhan Civek, Belediye Başkanlığı Çelengini Başkan Murat Kaya, Derneklerin Çelenklerini Başkanlar sundu.
Saygı Duruşu sonunda İstiklal Marşımız törene katılanlar tarafından birlikte söylendi.
İlk konuşmayı Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya yaptı. Konuşmasında özetle: ” Orgeneral Ali Fuat Cebesoy Milli Mücadelenin zaferle neticelenmesine sağladığı katkıların yanı sıra değerli bir devlet adamı olarak ta Cumhuriyet Tarihimizin önemli şahsiyetleri arasında yer almaktadır. Bu gün Güneydoğu illerinde oynanan oyunu görünce Paşamızın ve arkadaşlarının ne kadar büyük işler yaptıklarını görüyoruz.”

Törene katılamayan Cebesoy Ailesi adına Ayşe Cebesoy Sarıalp’in mesajı okundu. Mesajda : ” Kurtuluş Savaşı Kahramanlarından Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı Ali Fuat Cebesoy’un ölümünün 48. yıl dönümü anma programına Cebesoy ailesi olarak katılamayacağımızı bildirir, anma için yapılan hizmetlerinize ve gönlünüzün sevgisine sonsuz teşekkürler ederiz.” Dendi.
Milli Mücadele Derneği eski başkanlarından Nuri Çamur bir şiir sundu.
Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş törende yaptığı konuşmasında özetle şunları söyledi: ” Devletimizin Cumhuriyetimizin kuruluşunda büyük katkıları olan Devletimize ve aziz milletimize büyük hizmetlerde bulunan bir büyük insanı bu gün burada milletçe hayırla şükranla yad ediyoruz. Vefatının seneyi devriyesinde kendisine yüce Allah’tan rahmet diliyoruz. Aziz milletimizin önemli özelliklerinden birisi de kadirşinaslığıdır. Kendisine hizmet edenleri, kendisine ömründe her türlü katkıyı sağlayanlara, milletin birlik ve bütünlüğünü korumak için, devletin yücelmesi için gayret sarf edenleri her zaman takdirle yad etmesidir…”
Sakarya Valisinin konuşmasından sonra, Geyve Müftüsü Ali Erhun dua yaptırdı.
Anma programı, birlikte yapılan dua sonrası sona erdi. Anma Programına katılanlar birlikte Ali Fuat Cebesoy Müzesini gezdi.
Son yılların en geniş katılımlı anma proğramında dikkati çeken önemli bir ayrıntı Geyve ve yöresinin Tüm aydınları anma proğramına katıldıkları görülürken Müzenin bakımlı olması gözlerden kaçmadı.
Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş’un Alifuatpaşa ‘ya ayak basması ile Halkın ilgi göstermesi halka oturup çay içip sohbet etmesi halk tarafından memnunluk oluşturduğu görüldü.

Ali Fuat Cebesoy Kimdir?
Kurtuluş Savaşı komutanlarından, diplomat ve siyaset adamı
1882 yılında İstanbul’da doğdu. Babası İsmail Fazıl Paşa’nın gönülsüzlüğüne rağmen, girdiği Harp Okulu’nda Mustafa Kemal ile aynı sınıfa düşmesi bir bakıma gelecekteki kaderini çizmiş oldu.
Cebesoy’un Beyrut’ta başlayan kıta hizmetleri, 1908′deki Roma Askeri Ateşeliği dışında, çok hareketli geçti. Trablus’ta savaş başlar başlamaz (1911) oraya ilk gidenler arasındaydı. Balkan Savaşı sırasında Karadağ’da, Yanya Kalesinde, Pista ve Pisani muharebelerinde, 1. Dünya Savaşı’nın başında tümen komutanı olarak katıldığı Kanal Hareketinde, büyük başarılar gösterdi. İstanbul Hükümeti’nin İçişleri Bakanı, Mustafa Kemal’in görevsizliğini bir genelgeyle açıklayınca Ali Fuat Paşa’da kendi bölgesindeki valilere ve mutasarrıflara kendisinden gelecek emirlere göre hareket edilmesini bildirdi (1919). Ayrıca, her tarafta Müdafaa-i Hukuk ve Reddi İlhak Cemiyetlerinin kurulacağını ilgililere hatırlattı. Bu çabaları takdirle karşılandığı için, Sivas Kongresi sonrasında Cebesoy, Umum Kuvayı Milliye komutanı olarak görevlendirildi.
Kendisini çekemeyenlerce Çerkez Ethem taraftarlığıyla suçlandı. Doğru olmadığı sonradan belgelerle ortaya konan bu suçlama üzerine, ayaklanmaların bastırılmasından sonra, Ankara’ya çağrılarak Moskova Büyükelçiliğine atandı. Mustafa Kemal’in talimatını yerine getirmekle yükümlü olduğu bu zor görevi başarıyla yürüttü ve 10 Mayıs 1921′de Ankara’ya dönerek Mecliste siyasi çalışmalarına başladı. Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti başkanlığını yaptı. 1925′te Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kurucuları arasında yer aldı. Ertesi yıl (1926) İzmir Suikasti dolayısıyla Ali Fuat Paşa da tutuklandı, yargılandı ve beraat etti.
Cebesoy’un ikinci dönem siyasi hayatı İnönü’nün Cumhurbaşkanlığı yıllarında başladı. Milletvekili olarak tekrar Meclise girdikten sonra Bayındırlık Bakanlığı (1939-1943) ve bir ara TBMM Başkanlığı da (1947-1950) yaptı. 1968 yılında öldü.( KAYNAK = Fehmi Duman sakarya54.net )

Alifuat Paşa Ölümünün 48. Yılında Mezarı Başında Anıldı.. videolar

1. VİDEO

2. VİDEO

3. VİDEO

4. VİDEO

5. VİDEO (BU VİDEOYU LÜTFEN İZLEYİNİZ )

6. VİDEO ( Alifuatpaşa Hakkında Genel Bir Bilgi Zeki Yusuf Borazan )

7. VİDEO

8. VİDEO

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »