logo

Geyve’de Gelincik Çiçekleri Açtı

Geyve’de Gelincik Çiçekleri Açtı

Geyve’de Gelincik Çiçekleri Açtı 27 Nis 2018

Gelincik bitkisi, gelincik çiçeği olarak bilinmesinin yanında aşotu, angülü, gelingülü, gelinotu, papaver rhoeas ve papaveraceae olarak da bilinmektedir. Gelincikgiller familyasının bir birkisi olan gelincik hikayesi olan ender bitkilerden biridir. Genellikle Mayıs ve Ağustos ayları arasında yetişen bu bitki genellikle kırmızı renkli çiçekler açar ve 30 cm boyuna kadar ulaşır.

Gövdesi dik ve tüylü olan gelincik çiçeği, daha çok buğday tarlalarında veya ekilmemiş yerlerde yetişir. Gelincik çiçeği doğadaki en narin çiçeklerdendir ve bir çok özelliği ile insanlar ile özdeşleştirilmektedir. Gelincik çiçeği hüzün anlamına gelmektedir ve kavuşamayan aşıkların çiçeği olarak bilinir.

Gelincik çiçeği hikayesi çok eskilere dayanmaktadır. Örneğin Romalılar aşık olan ve jara sevdaya düşenlere gelincikten yaptıkları içeceklerden verirlermiş ve bu içeceğin aşk acısını hafifleteceğini düşünürmüş. Yine Yunan mitolojisinde bir çok tanrının vazgeçmediği bir çiçektir. Uyku tanrısı olarak bilinen Hypnos’un çocuklarından biri olan Morpheus gelincikten yaptığı taçları uyutmak istediklerine verirmiş.

Gelincikğin insanlar ile özdeşleştirildiğinden bahsetmiştik. Gelinciğin ince yaprakları ve narinliği insanları yüreğinin inceliğini, en ufak bir rüzgarda koparak yok olması insanların kırılganlığını, topraktan koptuğu anda ömrünü tamamlaması insanların yüreğindeki sevginin yok olmasını temsil etmektedir. Gelincik çiçeğinin anlamı ise hüzündür. Kavuşamayan aşıkları temsil eder.
Anlam ve hikayesi açısından insanlar için önem kazanan gelincik çiçeği aynı zamanda bir şifa kaynağıdır. Gelincik çiçeği;

Uykusuzluğa iyi gelmektedir.
Mide bozukluklarına faydalıdır.
Boğaz ağrılarının giderilmesinde kullanılır.
Sinirin yatışmasına faydalıdır
Gelincik çiçeği suyu sirke ile karıştırılarak başa sürüldüğünde baş ağrılarının azalmasında etkin rol oynar.
Soğuk algınlığına karşı etkilidir.

Balgam sökücü özelliği vardır.
Zeytinyağı ile karıştırılarak yanıklara sürüldüğünde yanık azaltıcı etkisi bulunmaktadır.
Selvi kozalağı ile birlikte kaynatılarak bal ile tatlandırılıp içildiğinde karın ağrısına iyi gelmektedir.
Dövülen yaprakları burun kanaması sırasında kanayan yere konursa kanamayı durdurmaktadır.
Boğmace ve nefes darlığına, sinir otu ile birlikte karıştırılıp bal ile tatlandırılarak 1 su bardağı kadar içildiğinde faydalıdır.
Gelincik çiçeği yaprakları yaralara sürüldüğünde etkilidir.

Gelincik çiçeği daha çok ekilmemiş tarlalarda kendiliğinden yetişebilen veya yetiştirilebilen, altmış cm uzunluğuna kadar yükselebilen bir bitkidir. Yaprakları mavi ile yeşil arasında genellikle kırmızıdır. Bazen beyaz gelincik çiçekleri de görülebilmektedir. Dip kısımdaki yaprakları uzun saplı olmakla birlikte gövde yaprakları sapsızdır ve gövdeye bitişiktir. Genellikle Mayıs – Ağustos ayları arasında yetişir ve gövdeleri dik ve tüyler ile kaplıdır.

Çok narin bir yapıya sahip olan gelincik çiçeği, ufak rüzgarlarda veya küçük dokunuşlarda kopabilmektedir. Gelincik çiçeği, güzelliği ve rengi ile hem bir görsel görüntü sağlarken, gerek inanlar için olan anlamı, gerekse faydaları nedeni ile ayrı bir değer kazanmaktadır. Gelincik çiçeği anlamı, özellikle gençler için ayrı bir önem kazanmaktadır. Genç aşıklar bu çiçeğe ayrı bir özen göstermektedir.

Gelincik çiçeği kendi kendine yetişen bir bitkidir. Ancak, kendiniz de isterseniz tohumlar ile yetiştirebilirsiniz. Elde ettiğiniz tohumu toprağın birkaç santim altına ektiğinizde bir süre sonra gün yüzüne çıkacaktır. Ancak ekim zamanını doğru ayarlamanızda fayda olacaktır.(alıntıdır)

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » »