Son Dakika
Taflan Karayemiş Geyve İlçesinde ve Yöremizde Yetişirmi? (15 Temmuz 2014)
Taflan meyvesi karadeniz ve yeni yeni marmaranın beli bölgelerinde yetişmeye başladı Geyve yöresinde yetişir mi yetişirse faydası ve bakımı ne olur Sakarya kıyıları bu meyveye uygunmudur soruları akla geliyor.. araştırmalarımız gözlemlerimiz sürecektir..
KARAYEMİŞ (TAFLAN) FAYDALARI
Yapılan bilimsel çalışmalarda, adeta insülin görevi görmesi bakımından şeker hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.
Üreme hormonlarını geliştirmektedir
Sindirim sistemini düzenler
Demir eksikliğini giderir
Prostat problemlerini önler
Meyvelerin yenmesi sigaraya karşı isteksizlik doğurur.
KARAYEMİŞİN FAYDALARI:
Zengin antioksidan bileşenleri sayesinde birçok hastalığın oluşumu ve gelişmesini önlemesinde faydalı. şeker hastalığı, mide ülseri, barsak tembelliği, alzheimer, doku ve cilt hastalıkları, kalp-damar hastalıkları ve romatizmal hastalıklar geliyor.
Karayemişin antioksidan özelliğiyle aynı zamanda yaşın ilerlemesiyle vücutta meydana gelen oksidaf zarar azalıyor, yaşlanma da gecikiyor. Karayemiş iyi bir mineral kaynağıdır.
Karayemişten elde edilen antioksidanın, oksidanlara karşı vücudu koruduğu belirlendi.
Karayemişin tespit edilmiş hiçbir zararlı etkisi bulunmuyor.
Daha çok bilinen adıyla taflan, namı diğer karayemiş, Ülkemizde Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bol miktarda yetişen bir bitki. Özellikle şeker hastaları açısından bulunmaz bir nimet olan karayemişin faydaları şunlardır;
Yapılan bilimsel çalışmalarda, adeta insülin görevi görmesi bakımından şeker hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.
Üreme hormonlarını geliştirmektedir
Sindirim sistemini düzenler
Demir eksikliğini giderir
Prostat problemlerini önler
Meyvelerin yenmesi sigaraya karşı isteksizlik doğurur.
Karayemişten elde edilen antioksidanların, vücudu oksidanların zararlı etkilerine karşı koruduğu, Alzheimer, diyabet, doku ve cilt hastalıklarına karşı fayda sağladığı kaydedildi.
Vücutta hücre yenilenmesini sağlayarak kansere karşı etkili olduğu belirlenen karayemişin ilaç ve gıda endüstrisinde kullanılması için çalışmalar yapılıyor.
Araştırma sonucu 1 kilogram karayemişte 2 bin 215 ml potasyum, 55 ml sodyum, 179 ml magnezyum, 153 ml kalsiyum, 0.9 ml bakır, 1.9 ml çinko, 8.3 ml demir ve 24.2 ml mangan tespit edildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü akademisyenleri tarafından karayemiş üzerinde yapılan araştırmalar bu sonuçları belirlemiştir.
Başka kaynaklarda benzer sonuçlarla karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmalarda:
Taflan meyveleri meyve olarak yenmekte olup, yaprakları çay gibi demlenerek sinir bozukluklarına karşı, öksürük dindirici ve spazm kesici olarak kullanılmaktadır. Taflan meyvelerinin sindirimi kolaydır ve taze olarak ya da kurutulduktan veya kavrulduktuk tan sonra yenir. İnsanı tok tutar. Tek başına veya fındık ve cevizle birlikte çerez olarak yenen taflan meyveleri, pasta, kek ve özellikle hoşaf ve kompostolara koku ve tat kazandırmak için ilave edilir. Reçel ve turşuda hazırlanmaktadır. Meyveler genellikle yetiştiriciler tarafından tüketilirse de bazen semt pazarlarında veya yakın şehirlerde manavlarda satılır. Yaprakları Folia lauracersi recens TK adı altında taze olarak kullanılır. Yapraklarında Prurasin adlı siyogenetik bir glikozit vardır. Bu glikozit hidroliz ile siyanhidrikasit verir, bu asit zehirlidir. Kıyılmış taze yapraklar su buharı ile destile edilirse Aqua Laurocerasi TK ( taflan suyu ) elde edilir. Bu su % 1 oranında sulandırıldıktan sonra yatıştırıcı, öksürük dindirici ve koku dindirici olarak kullanılır. Meyve tipleri arasında fark gözetmeden hangi hastalıklara iyi geldiği aşağıda gösterilmiştir:
Bir yemek tabağı dolusu olgun meyve, başta mide ülseri ve barsak tembelliği olmak üzere, sindirim sistemi rahatsızlıklarına 10 günlük kürler halinde kullanılır.
Sabahtan aç karnına yenen 10 adet meyve hemoroide iyi gelir.
Olgun meyvelerin suda kaynatılması ile ele geçen sıvı diüretik olarak, idrar tutukluklarında kullanılır.
Bir miktar taze ya da kuru meyve, tohumları ile beraber ezilerek sabahları aç karnına yenirse, şeker hastalığına iyi gelir.
Meyvelerin sıkılması ile ele geçen usare, mide ülserine, egzama ya karşı kullanılır.
Meyveler çekirdekleri ( endokarp + tohum ) ile beraber toz edildikten sonra balla karıştırılıp, bronşit tedavisinde kullanılır.
Taze taflan yapraklarından hazırlanan taflan suyu, spazm çözücü, bulantı kesici olarak kullanılmış; içerdiği HCN’ in çok zehirli olması nedeniyle tıbbi kullanılışı hiçbir zaman geniş boyutlara ulaşmamıştır.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü akademisyenleri tarafından karayemiş üzerinde yapılan araştırmalarda bu meyvenin antioksidan içerdiği ve kanser tedavisinde etkili olduğu belirlendi. Yapılan bilimsel çalışmalarda, adeta insülin görevi görmesi bakımından da başta şeker hastalığı gibi birçok hastalığa iyi geldiği belirlenen karayemiş, üreme hormonlarını geliştirme, sindirim düzenleme, demir eksikliğini giderme ve prostat problemlerini önleme gibi birçok hastalığın tedavisinde önemli rol oynuyor.(alıntıdır)
Etiketler: Alifuatpaşa » Bahçe » Çiçek » Doğa » Doğal » Geyve Boğazı » Geyve Geyve » Geyve Hizmet » Geyve Yöresi » Geyveliler » Halk » İlgi » Köyü » Köyünde » Meyve » Sakarya ve Ulusal Haberler » YöreselBENZER HABERLER