logo

O Tarihi Fotoğrafları 1888 Yılında Guillaume Berggren Çekmiş

O Tarihi Fotoğrafları 1888 Yılında  Guillaume Berggren Çekmiş  02 mart 2013

Guillaume Berggren (1835-1920) Fotoğraf  Sanatçısı Berggren 1888 Yılında Yöremizde 3 Adet Fotoğraf Çekmiştir.  2 Tanesi Geyve Boğazında 1 Tanesi Alifuatpaşa Köprüsü  Biz Bu Fotoğrafların Daha fazla Olduğunu Düşünüyoruz Araştırmacımız Fehmi BÖLÜKBAŞ’IN Yönlendirmesi İle Fotoğraflara Ulaşmış Bulunuyoruz. Yöremizde Bir Sitenin Daha Önce Bu Fotoğrafları Yayınladığını Biliyoruz Kimler Tarafından Kim Tarafından Çekildiği Bilinmiyordu.. Bu Konuda Yaptığımız Araştırmalar Sonucunda Guillaume Berggren (1835-1920) Ulaştık. İsveç Asılı Breggren İstanbul Pera Caddesinde Fotoğrafçılık Yapıyormuş.Yöremizden Görüntüleri İse 1888 Yılında Çekmiş Sanatçının Arşivinin Bir Kısmınında Almanya Müzesinde Olduğunu Biliyoruz.. Umarız Sanatçının Yöremiz İle İlgili O Tarihlerde Çekilen Başka Fotoğraflarıda  vardır..

100

Guillaume Berggren (1835-1920)
Faaliyet yılları, 1870-1905

Stockholm’de doğan İsveç asıllı Guillaume Berggren, fotoğrafçılığı Berlin’de öğrenir, Hamburg, Dresden, Lubliyana, Bükreş gibi kentleri gezer. 1866’da Marsilya’ya gitmek üzere başladığı gemi yolculuğunu İstanbul’da yarıda bırakır ve yaşamının sonuna kadar bu kentte kalır. 1870’de Pera Caddesi’nde bir stüdyo açar ve özellikle manzara fotoğrafçılığı konusunda faaliyet gösterir. Büyükdere civarına ilişkin fotoğrafları ile 1875-76 yıllarında Asya yakasından çektiği Boğaziçi panoraması, en önemli yapıtları arasındadır. 1880’lerde Berggren’in Pera’daki stüdyosu, hatıra fotoğrafı çektirmek isteyen İskandinav, Alman ve Avusturyalı gezginler arasında ün yapmıştır. 1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Yeşilköy sahilinde kamp kuran Rus askerleri, Anadolu demiryollarının inşası, Orient-Express’in açılışı gibi olayları fotoğraflarıyla belgelemiştir. Cibali Tütün Fabrikası’na ait fotoğraflar ile Osmanlı ordusunda görevli Alman asıllı Goltz Paşa’ya Batı Anadolu demiryolu hattında refakat ederken çektiği İzmit, Adapazarı, İznik, Bilecik, Eskişehir, Manisa, Soma, İzmir, Salihli, Akşehir, Konya, Ayaş, Gümbet ve Kütahya civarına ilişkin fotoğraflar, belgesel bir nitelik taşımaktadır. Turistik taleplerin azalmasıyla, geçimini ancak dergilere sattığı klişelerle sağlar. 1914 yılında dağıttığı arşivinin bir kısmını Alman Büyükelçiliği satın alır. Arşiv halen Alman Arkeoloji Enstitüsü’nde muhafaza edilmektedir.

Osmanlı fotoğraf sanatı birçok stüdyo ve ismi içine alarak gelişimini sürdürmüştür. Gülmez Biraderler, Nikolaos Andriomenos ve daha birçokları… Valide Çeşme sokağındaki bir evde çıkan ve hızla Tarlabaşı istikametine yayılarak Pera’nın yarısının yıkımını hazırlayan 1870 yangını, birçok fotoğraf stüdyosunun da sonunu hazırlamıştır. Paul Vuccino, Constantin Fettel, Tancrède Dumas, Mihran İranyan, Karakaşyan Biraderler, Jules Derain, Rafael Nazaret, Garabed Bağdasaryan, Jean Xanthopoulo, Dimitri Michailides, Mateos Papazyan, Antuan Zilpoşyan, K. Mozyan, F. Dussap, Stelios Konstantinidis, Konstantin Sofianos, Alkibiades Nikolaidis, Neoklis Meraklis, Kirkor Derarsen, Garabed Pabuçyan, Theodor Vafiadis, Mıgırdiç Çobanyan bunlar arasındadır.

1860’larda, imparatorluğun askeri okullarında fotoğraf sanatının öğretilmesiyle birlikte, Müslüman çevreler de geç Osmanlı erken cumhuriyet dönemi fotoğrafçılığına önemli katkılarda bulunmuştur. Yüzbaşı Hüsnü (1844-1896), Servili Ahmed Emin (1845-1892), Üsküdarlı Ali Sami (1867-1937), Bahriyeli Ali Sami, Miralay Ali Rıza, Hüseyin Zekai Paşa (1860-1919) gibi fotoğraf sanatçıları, bu çevrelerde yetişmiştir.

KAYNAK= (obarsiv.com) NOT=Değişiklik Yapılmadan Yayınlanmıştır.
Guillaume Berggren Kimdir? (1835 Stockholm – 1920 İstanbul)

Fotoğraf tekniğini Berlin’de öğrenen Berggren İstanbul’a gelene kadar pek çok farklı Avrupa kentinde çeşitli işler yaparak yaşamını sürdürür. 1866’da Marsilya’ya gitmek için bindiği gemiden yaşamının sonunda kadar kalacağı İstanbul’da iner ve kente yerleşir. 1870 yılında Grand Rue de Péra (bugünkü İstiklal Caddesi) 414 numarada bir stüdyo açar. 1883’te İsveç’ten getirdiği yeğeni Hilda Ullin ona asistanlık yapacaktır. Parasal sorunlar yaşamaya başlayacağı 1900 yılına kadar son derece yoğun bir tempoyla çalışan Berggren, teknik becerisini açığa vuran çekici kompozisyonlarında, modernleşen Osmanlı’daki yeni gelişmeleri, Boğaz kıyılarını, şehrin sokaklarını ve insanlarını belgelemiştir. Turistlerden gelen talepler, portre çekimleri ve dergilere sattığı klişelerle geçimini sağlayan sanatçı, 1914’te ekonomik nedenlerle arşivlerini dağıtmak zorunda kalır ve 85 yaşında sefalet içinde ölür.

İŞTE O TARİHİ FOTOĞRAFLAR

 

 

 

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » »