logo

Geyve Boğazı Eski Fotoğrafları Geyve Yöresi Sakarya

Geyve Boğazı Eski Fotoğrafları Geyve Yöresi Sakarya (01 Mart 2020)

Geyve Boğazı’nın muhteşem bir fotoğrafı daha. Geyve Yöresi.com Yöresel sitemizde yayınladığımız eski fotoğraflara bir yenisini daha ekliyoruz. Sitemizin Tarih araştırmacısı Fehmi Bölükbaşın gönderdiği fotoğrafta 1890 yılında çekildiği tahmin ediliyor. Sitemizde ilk defa yayınlala bu fotoğrafta Sakarya nehri bir konak arka planda bir kaç küçük ev ile Geyve boğazı gözüküyor. Fotoğraf  II Abdülhamit döneminde fotoğrafçı Costantin Josep Feller tarafından çekilmiştir.Kaynak (İ.Ü. Nadir Eserler Kütüphanesi)

 

Geyve Boğazı,

Sakarya Nehri’nin Samanlı Dağlarını parçalayarak oluşturduğu boğaz vadi. Boğaz Sakarya ili, Geyve ilçesi sınırlarında bulunur.

Boğaz vadinin kenarlarında 1000 metreyi aşan Samanlı Dağları‘nın tepeleri bulunur. Dağlık alanlardan karayolu geçirmek masraflı ve zor olduğundan akarsuların açtığı boğaz vadiler ulaşımda yoğun olarak kullanılır. D 650 karayolu ve demiryolu Sakarya Nehrinin her iki yanından kıvrılarak Geyve Boğazı’nı geçerler. Böylece boğaz Geyve Ovası ile Sakarya Ovasını en kısa yoldan birbirine bağlamış olur.

Tüm boğaz vadiler gibi Geyve Boğazı da ulaşım açısından önemlidir. Tarihi İpek yolu Göynük, Taraklı Geyve yerleşmelerinden geçtikten sonra Geyve Boğazı’ndan Sapancaya ulaşmaktaydı.

Ulaşımın önemli olması bu alanları aynı zamanda stratejik hale getirmektedir. Geyve Boğazı’nın stratejik önemi Kurtuluş Savaşında ortaya çıkmıştır. Yüksek Samanlı Dağları’nın merkezi kısmından açılan vadi İstanbul-Ankara bağlantısını sağlayan önemli bir ulaşım kavşağı idi. İngilizlerin desteklediği Ahmet Anzavur Eskişehir-Ankara yolunu açmak için Geyve Boğazı’nda Kuva-yi Milliye kuvvetlerine saldırdı. Batı Cephesi komutanı Ali Fuat Paşa bu saldırıları püskürttü. 10 Mayıs 1920’de yaptığı ilk saldırıda başarısız olan Anzavur, 15 Mayıs’ta yeniden saldırdı. Kuva-yi Milliye birliklerine yenilen Anzavur geri çekildi. Ali Fuat Paşa‘nın adı Geyve Boğazı’nın güney ucundaki kasabaya verildi.

Boğaza hakim olmak amacıyla tarihte kaleler inşa edilmiştir. Boğazın tabanında yer alan Şerefiye köyü, Boğazkesen yöresinde geç Roma döneminden kalma Çoban Kale kalıntıları yer alır.

Armutlu Yarımadası’nda Geyve Boğazı ve Pamukova hattı boyunca yüzeyleyen metamorfik kayaçlar genel olarak iki grup altında toplanmaktadır. Bunlar; göreceli olarak daha yüksek dereceli metamorfizma ürünü Pamukova metamorfikleri ve düşük dereceli metamorfizma ürünü İznik metamorfikleridir. İznik metamorfitleriyle Pamukova metamorfitlerinin geçişli olduğunu dolayısıyla İznik metamorfitlerinin temel kayalarının Pamukova metamorfitleri olduğu rapor edilmiştir.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » »