Son Dakika
Geyve Tarihine Yolculuk Büyük Saraçlı Köyü Eski Yerleşim Alanı ( 25 Haziran 2014 )
Geşmişte Geyve Büyük Saraçlı Köyü Choudion (saraçlı köyü)
Erzincan Kemaliye Eğin den Göç Ederek Geyve Yöresine Yerleşen Kavimlerin Kurduğu Saraçlı Köyü Gelişmesini Tamamladığı Zamanlarda Mübadele İle Bu Topraklardan Ayrılan İnsanların Yaşamlarından Geriye Bıraktıkları Fotoğraflar Bu Zamana ulaşıyor.
Geyve İlçesi Büyük Saraçlı Köyü Bilindiği Üzere Erzincan Kemaliye Eğin Bölgesinden Göç Eden Ermeni Rum ve Türkler Tarafından Kurulmuş Bir Köydür.
Mübadele Döneminde Büyük Saraçlı Köyünü Terk Eden Ermeniler Yanlarında Götürdükleri Fotoğrafları Akrabaları Vesilesiyle Gün Yüzüne Çıkartıyorlar. Geyve Tarihi Araştırmacımız Sayın Fehmi Bölükbaş Bu Fotoğrafı İletişim Halindeki Yurt Dışındaki Ermeni Bir Aileden Almıştır.
Geyvemizin Kültürüne Tarihine Yapılanmasına Işık Tutacak Olan Bu Tür Fotoğraf Bilgileri Gün Yüzüne çıkartmaya Devam Edeceğini Belirten Bölükbaş Araştırmalarını Çok Yönlü Olarak Sürdürüyor.
Bu Fotoğrafta Büyük Saraçlı Köyü Ermeni Mahallesinden Bir Görüntü izliyorsunuz. Fotoğrafı izlediğinizde Muhteşem Bir Mimari ve Yerleşim Yeri Görüyorsunuz. Yerler Kaldırım Taşları ve Akarları İle Muhteşem Bir İşçilik Göze çarpıyor.
Sokağın Yapısı Binaların Görüntüsü Çok Gelişmiş Bir Ortamın Olduğunu Fotoğrafta Gözüken Bay ve Bayanların Görüntülerinin Zamanın ortamında Saraçlı Köyünün Gelişmişliğini Ortaya Koyuyor.
Günümüzde Geyve Büyük Saraçlı Köyü Choudion (saraçlı köyü)
1960 Lı Yıllara Kadar Eski Yerleşim Yerinde Yaşamlarını Sürdüren Büyük Saraçlı Köyüler 1967 Depreminden Sonra Eski Yerleşim Alanını Terk Edip 4-5 Km Aşağıdaki Şimdiki Mevcut Yerleşim Alanına Yerleşerek Hayatlarını Sürdürmüşlerdir. Geyve Yöresi Com Sitesi Olarak yaptığımız Ziyaret de Yeni Köyün Bulunduğu Alan
ve eski Köyün Bulunduğu Alanda Yakın Tarihe Işık Tutacak Bir Gezi Yaptık. Gezimizden izlenimleri Sizlere Sunmaya Videolar ve Fotoğraflar ile Desteklemeye Çalışacağız.
Geyve İlçesinden Başlayan Yolculuğumuz Taraklı Göynük İstikametinde Geyve Köylerine Sapan Doğantepe Saraçlı Sapağından Saparak Doğantepe Köyünün Yanından Burhaniye Köyünün İçinden Küçük Saraçlı Köyünün İçinden Geçerek Büyük Saraçlı Köyünde Son Buldu. Yolun Birinci Aşaması Bu Şekilde Geçildikten Sonra Malzemelerimizi
Yörede Çok Kullanılan Pır pır Motoruna Bindirerek Minik Kasasına da Biz Binerek 3 Km Civarında Devam Eden Dağ Yolundan Devam Ettik. Harika Doğa Manzaraları Eşliğinde Süren Yolculuğumuz Eski Yerleşim Alanının Uzaktan Seçilmeye Başlaması İle Sürdü. Tüm Heybetiyle Maya Kaya Zirveden Bize Bakıyor Ormanları Dağları Geçerek
Pır pırımızın Gidebileceği Son Yere Kadar Geliyoruz. Dere Ağızı Olan Bu Yerde Pır pırımızı Bırakıp Sırt Çantalarımızı Malzemelerimizi Sırtlayıp Tamamen Yokuş Olan Eski Yola Koyuluyoruz 2,5 Metre Genişliğinde 1,5 Km Civarındaki Bu Yolun Tamamen Harabe Olduğunu Vasıtaların Kullanmalarının İmkansız Olduğunu Belirtelim.
Yolumuza Devam Ederken Z Harfi Şeklinde izlediğimiz Bayır ve Rampa Yolda Zamanında Döşenmiş Taşlardan Yapılmış Yol Dikkatimizi Çekiyor. Neredeyse Atığımız Her Adımda Tuğla Kiremit Parçalarını Görmeniz Mümkün. Rehberimiz Bölgenin Etnik Yapısı Hakkında Önemli Bilgiler Vererek O Tarihlerde Yaşayan İnsanların Mezarlıklarını Müslüman Mezarlığını Ermeni ve Rum mezarlıklarını
Göstererek Bakımsızlıktan Harabe Tarla Orman Şeklini Almış Yerleri Göstererek Yolumuza Devam Ettik. Müslüman Türk Köylülerin Yaşadığı Evlerin Tamamen Yok Olduğu Sadece Temellerinin Kaldığı Eski Fotoğraflarda Gördüğünüz Sokak Aralarından Geçerek Okulun Olduğu Alana Geldik. Yine Sitemizde Paylaştığımız saraçlı Köyü Okulunun Olduğu Şimdi Yerinde Hiç bir şeyin kalmadığı Alana Geldik.
Burada Mola mızı Vererek İzlediğiniz Videoları Fotoğrafları Hakim Bir Tepeden Çektik.Röportajlar Yaparak Bölgeyi Tanıtmaya Çalıştık. Bu Geldiğimiz Yer Müslüman Türk Yerleşimcilerin Son Noktasıydı. Buradan Yukarılara Doğru Ermeni ve Rum Yerleşimcilerin Ev Harabeleri Kilise fabrika Fırın ve Bir çok Eski Binaların Harabeleri İle Karşılaştık. Gördüğümüz Görüntü Gerçekten de İlginçti.
Bozulmadan Günümüze Kadar Gelen Duvarlar Fabrika Duvarları Taş İşçiliği ve Kilise Harabeleri Dikkatimizi Çekti. Kilisenin Harabelerinin Yanında Çeşme Başında Verdiğimiz Yemek Molasından Sonra Yerleşim Alanının Son Noktasına Kadar Giderek Yayla Yoluna Ulaştık. Rehberimizin Verdiği Bilgiler Işığında Günün Değerlendirmesini Yaptık.
Muhteşem Bir Yakın Tarih Yolculugundan Sonra Geri Dönüşe Geçtik 4 Saat Süren Bu macera Dolu Yolculukta Tüm Paylaşımlarımız Dostane Eskiye Dönük Yaşanmışlıklar. Tüm Müslüman Türk Aileler Tüm Ermeni ve Rum Aileler Evlerinin Yerleri İsimleri İle Anıldı. Ziyaretimiz Geri Dönüş Yolculuğu İle Son Buldu.
Geyve Büyük Saraçlı Köyü Eski Yerleşim Alanı 2 video
Geyve Büyük Saraçlı Köyü Eski Yerleşim Alanı 2 video
NOT= KAYNAK GÖSTERİLMEDEN LİNK VERİLMEDEN YAYINLAMANAZ KAYNAK LİNGİ AŞAĞIDADIR
Etiketler: Doğa » Doğal » Geyve Geyve » Geyve Haber » Geyve Hizmet » Geyve Yöresi » Geyveliler » Halk » İlgi » Köyü » Köyünde » Medya » Sakarya ve Ulusal Haberler » Taraklı » YöreselGeyve Tarihine Yolculuk Büyük Saraçlı Köyü Eski Yerleşim Alanı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Kasım 2024 Genel, Geyve, Köyler, Röportaj, Sakarya ve Ulusal Haberler, Video Haber Galerisi, Yöresel
28 Ağustos 2024 Genel, Geyve, Köyler, Pamukova, Röportaj, Sakarya ve Ulusal Haberler, Tarih Haberleri, Yöresel
24 Mayıs 2024 Genel, Geyve, Köyler, Röportaj, Yöresel
28 Şubat 2024 Alifuatpaşa, Genel, Geyve, Köyler, Pamukova, Röportaj, Taraklı, Yöresel