logo

03 Mart 2023

Geyve Yöresi Folklorunun Duayen İsmi Mustafa Dikmen İle Röportaj

Admin

Admin
geyveyoresi@gmail.com

Geyve Yöresi Folklorunun Duayen İsmi Mustafa Dikmen İle Röportaj (05 Haziran 2014)

GeyveYöresi.Com Sitesi Olarak Yine Bir ilk’i Gerçekleştiriyoruz Geyve ve Yöremizde Bir Çok İlke İmaza Atan Sitemiz Yine Bir ilke İmza Atıyor. Sosyal Medya Röportajı  Yine GeyveYöresi.Com Farkıyla Sosyal Medya Facebook Üzerinden Sayın Mustafa Dikmen İle Yaptığımız İlginç Röportaj

İşte Sosyal Medya Röportajı

Geyve Yöresi Folklorunun Duayen İsmi Mustafa Dikmen Hocamız İle Geyve Yöresi Folkloru Üzerine Güzel Bir Söyleşi Hazırladık. Geyve Yöresi Folkloruna Aktif Olarak Hizmet Eden Nadir Kişilerden Olan Mustafa Dikmen Hocamız Kimdir?

1956 Yılında Geyve nin Melekşe Solak Köyü Doğumludur,İlköğrenimini Melekşe Solak Köyünde Tamamladı,Öğretmen Okuluna Arifiyede Başaldı,Kırklareli Kepirtepe Öğretmen Okulunu Bitirdim 1976,Sonra Bursa Eğitim e.e. Türkçe Bölümünü Okudu,1980 Yılına Erzincan Kemeliye Başpınarda Göreve Başladı,1985 1995 Yıllaı Arasında Zonguldak Üzülmez İlöğreti Okulunda Çalıştı.

Bir Yıl Kazakistan Hoca Ahmaet Yesevi Ünüversitesinde Çalıştıktan Sonra 1996 da Pamukova Çok Prg.Lisede Çalıştı Halen Pamukova Fatma Hanım Orta Okulu Türkçe Öğretmenliği Yapmaktadır.Boş Zamanlarında Geyve Yöresi Folkloru Usta Öğreticisi Olarak Folklor Öğretmektedir,Halk Oyunları Antrönörü,Halk Oyunları Usta Öğreticisidir.Geyve Yöresi Folkloru Sazlarından Cümbüş Sazını İcra Etmektedir. Mustafa Dikmen Yurtiçi ve Yurt Dısı Halk Oyunları Festivallerine Katılmış Ülkemizi ve Yöremizi Temsil Etmiştir.Evli ve iki Kız Babası Üç Torun Sahibidir.

Röportajımız İnsanların Çoğunlukla Kulandığı Sosyal Medya Üzerinden Soru Cevap Şeklinde Olmuştur.

Merhaba Hocam Nasılsınız?
Merhabalar İyiyim Yorgunluk Var Biraz Mücadelemiz Sürüyor

Kolaylıklar Diliyoruz Size Hocam, Sosyal Medyada Son Fasıl Demişsiniz Neden Son Fasıl Çalışmalara Aramı Veriyorsunuz Yoksa En Son Yetiştirdiğiniz Öğrenciler Olduğu İçinmi Son Fasıl?

Asıl Oyuncular Dörte Yedek Var. Son Fasıl Dememin Sebebi Yavaş Yavaş Halk Oyunları Tükeniyor. Bizlerde Gidersek Bunu Yapacak,Yaşatacak ve Çalacak Kişiler Olmyacak.İşte Bu Sebepten Dolayı Son Fasıl Diyorum.

Çalışmalarınız Nasıl ve Kimler Tarafından Destekleniyor ?
Her Yıl Ekip Hazırlarım Sağolsunlar Pamukova Halk Eğitim Merkezi ve Kaymakamlık Destek Veriyor Ama Yeterince İlgi Olmayınca Kaybolmaya Yüz Tutuyor.Yeni Nesil Bu İşe Meraklı Değil.

Peki Ekibinizi Nasıl Temin Ediyorsunuz İlgi Yok İse nasıl ilgiyi sağlıyorsunuz?
Zar Zor Yapmaya Çalışıyorum.Ben Okulumda Bir Alt Yapı Kurdum ,Her Yıl Mezun Vermeme Rağmen Sürekli Alttan Yeni Yeni Elemanlar Ekliyorum,Böylelikle Ekibim Dik Duruyor ve Sürekli Oyuncular Yetiştiriyorum.

Hocam,Eğitim Öğrenci Seçimi ve Çalışmalarınızdan Bahsedermisiniz?
Her Yıl Ekim Ayınınn İlk Haftasında Çalışmaya Başlarım Haftada Üç Veya Dört Gün Cumartesi Günleride Çalışırım.Bunu Yaparken Öğrenci Seçimine Dikkat Ederim. Ritim Duygusu,Mizik Kulağı,Vucut Yapısı Gibi,Teknik Konulara Bakarım ve Ekibimi Seçerim. Ekibimi Seçtikten Sonra Bütün Öğrencilerimle Çalışmaya Başlarım.Hiçbir Öğrencime Sen Gelme Demedim.Sevsinler Diye Elimden Geldiği Kadar Her Konuda Yardımcı Oldum Olurumda. Ailelerine Telefonumu Verdim,Onların Telefonlarını Aldım ,Gelmeyenleri Ailelerine Bildirdim Sebebini Sordum.Yani Bir Güven Ortamı Sağladım Sanırım. Şunu Yıkamadım Gitti Halk Oyunları Veya Her Hangi Bir Etkinlikte Olan Öğrencinin Başarısız Olacağı İnancını Yıkamadı. Ama Canlı Örnekleri Olmasına Rağmen.Hiç Taktir Veya Teşekür Alamamış Öğrenci Halk Oyunlarından Sonra Kendine Güveni Giliyor Bakıyorsun Başarıyı Yalkalamış,Bunu Bilen Velilerimiz de Var Ama Azınlıkta.

Geyve Yöresi Folklorunu Nasıl öğreniyorlar? Nasıl Öğretiyorsunuz ?
Oyunları Müziksiz Çalışırım.Öğrenclerime Önce Adımları Veririm Sayı İle.Sonra Birlikte Oynarız,Parça Parça Verip Bütünleştiririm.Sonra Oyunun Hakında Biligi Veririm.Öğrenci Hangi Ouyunu Ne Amaçla Oynadığını Bilir, Bütün Oyunlar Bittikten Sonra Müzikli Çalışmaya Başlarım Ayaklar,Eller ,Yüz ,Tavır,Mimik jest Önemli Unsurlardır,Aslına Sadık Kalarak Yapmaya Çalışıyorum.

Biraz Başa Dönüyorum Son Fasıl Dediniz Bu Birazda Sitemmidir?
O Yüzden Son Fasıl Dedim.Herhalde Yetkililer Yaz Aylarında Futbol Karete ,Gibi Sporların Yanında Halk Oyunları Açarlarmı Bilmem Yaz Okullarında . Herşeye Rağmen Bir Zamanlar Onlarca Okulun Yarıştığı Halk Oyunları Artık Bir İki Okukulla Yapılıyor.Bazen Okulda Bulunamıyor Masraflı Olay Kostüm Ayakkabı Müzisyen Devamlı Çalışma İsteyen Bir Olaydır. Halk Oyunları Bunun Yanında Gerçekten Gönül İşidir.Özveri Gerekir.

Geyve Yöresi Folkloru Halk Oyunlarına Verdiğiniz Emeğin Karşılığında Yaşadığınız İlginç Olaylar Nelerdir?
Halk Oyunlarında Oynayıpta Bu Gün Birlikte Öğretmenlik Yapan Öğrencilerim Var.Başaka Başka Okullarda Oynatan Öğretmen Öğrencilerim Var Çeşitli Okullara Okul Bünyesinde Çalışmalar Yapılıyor Ama Sadece Okulda Kalıyor.Benim Arzum Yörmizin Bu Oyunlarını Ülke İçinde ve Dışında Tanıtmak.Yaşadığımız Corafya Osmanlını Kurulduğu Topraklar,Çok Önemli Olmalı Yani Bir Yarışma Olduğunda Geyve Yöresi Ekipleri Kıyasıya Yarışmalı,İldışına Yarışmakara ,Başka Yöreler Gidiyor. Biz Yerimizde Sayıyoruz. Sadece Bayramlarda .Açılışlarda Gösteri Bu Kadar Olmamalı. Bu Konularda Büyük Üstad Ahmet İşsever Hocamın Emeği Çok Büyük O Bunu Başardı Ama Yetmedi.

Geyve Yöresi Halk Oyunları Folklorunun Geleceği Sizce Ne Olur ?
Bizden Sonra Ne Olur Bilmiyorum Üvey Evlet Gibi Hissediyor Halk Oyunları Zannımca Halk Oyunları Bizim Yörede Öksüz Kalcak Bir Basamak Olmamalı Halkın Yüreğinden Gelen Bir Yaşam Biçimi Olmalı Korkuyorum Halk Oyunları Unutulacak Her Yerde Bu Kültür Gösterilmeli Yaşatılmalı ,Tabi Anlayanlar Azalınca .Bilmeyenler Olunca Banane Diyenler Çok Olunca Böyle Oluyor.

Birde Yöremizde Başka Bölgelerin Oyunları Oynatılıyor Öğretiliyor Bu Konuda Ne Dersiniz..Bir Çok Örnekleride var A Bölgesinin Halk Oyununu Geyveli veya Geyvenin Bir Köyünün Geyveli Öğrencisine Öğretiyorlar Geyve Yöresini Öğretmiyorlar Bu Konuda Yaptırıcı Etkenler Ne Olmalıdır.?

Bence Öğretilmeli,Oynatılmalı Ama Öncelikle Bizim Yöremiz Olmalı,Ben Egede ,Karsta ,Tarbzonda,Kastomonuda,Bitliste Geyve Yöresi Oynatmaya Kalsam Kimse İzin Vermez Oynatırmazlar.Yani Burada Yerel Yöneticiler Dernekler ve Aileler Çok İş Düşüyor Sahiplenmeleri Gerekiyor. Ama Bizlerde Rahatlıkal Söyleyebilirim Her Yöre Gelsin Ekibini Kursun Oynatsın Biz Bir Bütünüz.

Hocam Söyleşimizin Sonuna Gelirken Son Sözlerinizi Alabilirmiyiz?
İşin Özü Şu Olmalı Gerçekten Halk Oyunları Olmalı. Darıltılmamalı,Bilmeyenler Bilenlere Sormalı,Danışmalı,Ama Öyle Olmuyor ve Yavaş Yavaş Bitiyor Gönül Verenler Kırılıyor. Yani İşin Başında Gerçekten Bilenler Olmalı Bilmeyenler Öğrenmeli..  Bu Vesile İle Bizlere Destek Veren  Tüm Herkese Teşekkürlerimizi Sunuyoruz..

YAYINLANMA TARİHİ  05 Haziran 2014

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » »

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Meteoroloji’den Geyve İçin YAĞMUR Uyarısı Geldi

    27 Kasım 2023 Genel, Geyve, Köyler, Yöresel

    Meteoroloji'den Geyve İçin YAĞMUR Uyarısı Geldi.  Geyve'de Hava Durumu Geyve ve yöremiz için Meteoroloji'den YAĞMUR uyarısı geldi. Bu duruma göre Geyve yöremizde 5 günlük hava durumu beklentisi ve tahminleri şu şekilde olacaktır.    ANLIK METEOROLOJİ SİTESİ İÇİN TIKLAYINIZ BU UYARILAR GEYVE TARAKLI PAMUKOVA ALİFUATPAŞA VE YÖREMİZDEKİ KÖYLER İÇİNDE GEÇERLİDİR. Not= Veriler Meteoroloji sitesinden alınmıştır değişiklik olabilir.  ...
  • Geyve Atasözleri

    14 Kasım 2023 Alifuatpaşa, Genel, Geyve, Köyler, Nostalji Haberleri, Sakarya ve Ulusal Haberler, Tarih Haberleri, Yöresel

    Geyve Atasözleri  05 Kasım 2010 GEYVE ATASÖZLERİ Çok Değerli Okuyucularımız Geyve İlçemizi Sitemizden Takip Eden Tüm Misafirlerimiz. Geyve İlçemizi Tanımaya Tanıtmaya Devam Ediyoruz. Geyve İlçemizin Kültüründen Geleneklerinden Ananelerinden Çeşitli Sunumlar Yapmaya Çalışıyorum. Bu Yazımızda Geyve İlçemizde Halk Arasında Çok Kullanılan Ata Sözlerinden Örnekler Vermeye Çalışacağım. Atasözü Nedir? Atasözleri; Geçmişten Günümüze Gelen, Uzun Deneyimlerden Yararlanarak Kısa ve Özlü Öğütler Veren, Toplum Tarafından Benimsenerek Ortak Olarak K...
  • Manav Kültürünün Unutulmaya Yüz Tutmuş Geleneği Külçe Ekmeği

    14 Kasım 2023 Alifuatpaşa, Genel, Geyve, Köyler, Pamukova, Taraklı, Yemekler, Yöresel

    Manav Kültürünün Unutulmaya Yüz Tutmuş Geleneği Külçe Ekmeği (17 Temmuz 2015) Sakarya Geyve Yöresi Manav kültürünün en önemli sunumlarından olan köy ekmek unutulmaya yüz tutmuş bir sunumu ile karşımıza çıkıyor. Köylerde eskiden yapılan köy ekmeği fırın ekmeği ekşi maya ekmeklerin içine konulan tavuk yumurtası yeniden yapılmaya başlandı. Geyve yöresinde manav kültüründe unutulmak üzere olan köylerde eskiden fırında ekmek yapılırken hamurun içine konulan köy yumurtasının ekmek ile birlikte  pişmesiyle oluşan külçe ekmeği yeniden yapılmay...
  • Evliya Çelebi Seyahatnamesi Geyve Bölümü 741-742 Sayfa

    10 Kasım 2023 Genel, Geyve, Köyler, Sakarya ve Ulusal Haberler, Yöresel

    EVLİYA ÇELEBİ’NİN SEYAHATNAMESİNDE GEYVE Evliya Çelebi Seyahatnamesi Geyve Bölümü 741-742 Sayfa. Bir diğer hadise 1640 da Sakarya nehrinin taşmasıdır. Evliya Çelebi’nin eserinde belirtiği üzere “Büyük bir şehir olan Geyve, Sultan IV Murad Han zamanında nehrin taşması üzerine harab olmuş, sonra tekrar onarılmıştır. Geyve ahalisinden bir kısmı bu felaketi müteakip yerlerini terk ederek bugünkü Karaçam bölgesine yerleşmişlerdir. Evliya Çelebi’nin yöremizle ile ilgili verdiği malumatlardan Geyve’nin; “300 evli, bir camili, bir hamamlı, üç ...