logo

28 Şubat 2023

Geyve Dağlarında Kar Kuytuları Kar Saklıyor

Geyve Dağlarında Kar Kuytuları Kar Saklıyor.(28.04.2020)

Geyve Yöresinin kültüründe olan ve zamanla unutulmaya yüz tutmuş olan ”kar helvası” kültürü Koru boğazının köylerinde devam ediyor. Ramazan ayı ile birlikte eski kültürleri yaşatmak için Setçe Köyü Celaller mahallesinde yaşayan Hasan Kıcır Kızılca pınar tepesinden (1252 rakım) dan Setçe Köyü Celaller mahallesine taraktörü ile kar getirerek köylülere dağıtıyor.

Hasan Kıcır sitemize yaptığı açıklamada Setçe Köyü Celaller mahallesinden traktör ile 40 dakika ileride bulunan Kızılca pınar tepesinden kar getiriyorum. Ormanların kuytusunda kalan karları tabakalar halinde keserek kalın ısı geçirmez çuvallara koyarak muhafaza ediyorum. Taraktör ile köye getirdiğim karları komşulara veriyorum. Komşularımzda eski bir gelenek olan pekmez ile Kar Helvası yapıyorlar dedi.

Kıcır Geyve Atasözünü hatırlatarak ” Kar Kuytuda Para Pintide Eğlenir ” gerçekten de öyle oluyor. Kar kuytularda mayıs ayının sonuna kadar duruyor. dedi.

GEYVE ATASÖZLERİ İÇİN BU YAZIYI TIKLAYINIZ

GEYVE DAĞLARINDA KAR KUYTUSU KAR DEPOSU HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ (Geyve ilçesinin Koru Köyünün İlginç Geleneği ve İşi Zaman İle Yok Oldu)

 

 

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » »