logo

GEYVE’DE 7’DEN BÜYÜK DEPREM BEKLİYORUM

Geyve’de deprem bekliyorum 30 Haz 2020

Geyve’de meydana gelen depremlerin bölgede 900 yıldan beri büyük deprem üretmeyen fay hattının hala canlı olduğuna işaret olduğunu belirten Doç. Dr. Gündoğdu, “Geyve hattında 7’den büyük bir deprem her an olabilir, ben de bekliyorum açıkçası. Sadece Geyve kolundaki değil bölgedeki tüm faylarda olan depremlerden Adapazarı ciddi zararlar görür” dedi

Jeofizik uzmanı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Sakarya basınında bir siteye açıklamalarda bulundu. 24 Haziran’da Geyve Doğantepe merkezli 3.1 büyüklüğündeki depremin o bölgedeki fayın hala uyanık olduğunu gösterdiğini belirten Gündoğdu, “Kuzey Anadolu Fayı’nın alt kolu Gemlik’ten geliyor İzmit Körfezi’nin altından geçiyor, İznik’ten Geyve’den geçerek Akyazı’da birleşiyor. Bu fayın güney kolu. Bu fay maalesef başka faylarla karıştırılıyor” dedi.

 

900 YILDIR DEPREM OLMUYOR

O fay hattında 900 yıldan beri deprem olmadığına dikkat çeken Gündoğdu, “ Sakarya içinde bu kol Geyve ve Pamukova üzerinde belirginlik gösteriyor. 900 yıldan uzun bir süreden beri bu kolda büyük bir deprem olmadı. Geyve’de olan 3.1 büyüklüğündeki deprem bize bölgedeki fayın halen canlı ve hareketli olduğunu gösteriyor. Bu fay batıya doğru İznik Gölü’nün altına giriyor. Bu fay hattı 1999 Marmara Depremi’nden önce de var” diye konuştu.

ADAPAZARI ZARAR GÖRÜR

Depremlerin insanların moralini bozduğuna dikkat çeken Gündoğdu, “Bizim burada sorgulamamız gereken işi ehline soruyor muyuz? 17 Ağustos Depremi olmadan önce başta kaplıcalar olmak üzere pek çok belirti vermişti. Geyve hattında 7’den büyük bir deprem her an olabilir, ben de bekliyorum açıkçası. Sadece Geyve kolundaki değil bölgedeki tüm faylarda olan depremlerden Adapazarı ciddi zararlar görür. Bunun örnekleri tarihte var” dedi.

DEPREME HAZIR MISINIZ?

Adapazarı’nın kendisini depreme hazırlaması gerektiğine vurgu yapan Doç.Dr. Gündoğdu, “Ben Adapazarı’nda 1999’dan beri pek değişiklik olmadığını düşünüyorum. Depremin ardından konutlar yapıldı ama olası bir depremde bu konutlar yetecek mi? Oluşabilecek hasarlı binalara karşı önlemler alındı mı? Yapılan yeni binaların zemini sağlam mı ve 7’den büyük bir deprem hesaba katılarak mı yapıldı. Bunları cevaplamadan Adapazarı’nın depreme hazır olduğu söylenemez” dedi. (Kaynak = t54.com.tr )

Prof. Dr. Naci Görür’ün ADAPAZARI DEPREM TEHDİTİ ALTINDA HABERİMİZ İÇİN BU YAZI VE FOTOĞRAFI TIKLAYINIZ

 

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » »