Son Dakika
Geyve’de Ramazan Bayramı, Bayram Namazı Saatleri
Meteoroloji’den Geyve İçin YAĞMUR Uyarısı Geldi
Geyve’de Ayva Çiçek Açtı Ayva Satıyor
Geyve Perşembe Pazarı Ramazan Bayramı Alışverişi Bayram Hazırlığı
Geyve Yöresi Manav Şivesinden Açıklamalı Örnekler
Geyve Sultan II. Abdülhamid Han Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu Geyve Yöresi
Mesleğin Son Temsilcisi Sandık Tahta Kasa İmalatı Geyve Eşme Köyü (video)(06.12.2014)
Sandık Tahta Kasa İmalatı Geyve Eşme Köyü
Sakarya İli Geyve İlçesi Eşme Köyünün önemli gelir kaynaklarından olan tahta kasa imalatı meyve kasası imalatında sona yaklaşılıyor. Plastik meyve kasalarının çıkmasıyla üretimi neredeyse durma noktasına gelen tahta meyve kasası Geyve Eşme Köyünde birkaç atölyede yapılmaya devam ediliyor. 1970 li yılarda 1980 li yılarda altın çağını yaşıyan tahta kasa meyve kasası üretimi eşme köyünde birçok atölyede yapılıyor Türkiyenin birçok yerine gönderiliyordu. Kasa üretimi yapan onlarca atölyeden sadece birkaç atölye kalması o atölyelerinde çok düşük kapasitede çalışması kasa sektörünün plastik kasaya yenildiği anlamına geliyor. Sağlıksız plastik kasaların ne kadar piyasasada kalacağı ve insanların sağlığını ne kadar etkileyeceği de zaman ile ortaya çıkacaktır.
Geyve ilçesinde sandık meyve kasası denildiğinde ilk akla gelen yer olan Eşme Köyü bu mesleğin son temsilcileriyle çalışmaya devam ediyor.
Eşme Köyünde İkamet Edenler Sandık imalatına devam etiklerini düşük kapasiteyle çalıştıklarını sağlıklı ağaçtan üretilen sandıkları atölyelerinde üretiklerini sağlık koşularına dikkat eden firmaların meyve toptancılarının bu sandıkları tercih etiklerini belirtiyor. Sandık meyve kasası üretiminde Kavak ve kayın ağacı kulanıldığını aldıkları ağaçları tomruk şeklinde hızar tezgahlarında ölçülerdeki plakalara çevirdiklerini çıkan plakaları da videoda gördüğünüz şekilde sandık malzemesine biçerek çevirdiklerini belirtiyor. Biçtikleri malzemeler ayak başlık yanlık diplik çıta şeklinde hazırlayıp sandık çakıcılarına verdiklerini çakıcıların da çeşitli boyda çivi ve teneke malzemesiyle sandık çakma işlerine başladıklarını belirtiyorlar. Sandık çakma çeşitli kalıplarda yapılan işlem ayak kalıpları ile başlık tahtasının birleştirilmesiyle başlık hazırlanır hazırlanan başlıklar kalıp a alınarak yanlıkları çakılır (videoda yanlık çakma gözüküyor) çakılan yanlıklardan sonra kasa ortaya çıkıyor dipliklerinde çakılmasıyla kasa kendini gösteriyor ve en son olarak çıta çakılıyor kasanın içinde çıkan çivi uçları yamultulup perçin yapıldıktan sonra kasa meyve kasası hazır oluyor hazır olan meyve kasası 2 kasa birleştirilip paket yapılıyor. isteğe göre başlıklara marka vurulup alıcıya sevk ediliyor.
Yorum yapabilmek için Giriş yapın.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
10 Şubat 2025 Genel, Röportaj, Taraklı, Yemekler, Yöresel
10 Şubat 2025 Genel, Geyve, Röportaj, Video Haber Galerisi, Yöresel
02 Ocak 2025 Genel, Geyve, Köyler, Pamukova, Röportaj, Sakarya ve Ulusal Haberler, Tarih Haberleri, Yöresel
02 Ocak 2025 Genel, Geyve, Köyler, Röportaj, Sakarya ve Ulusal Haberler, Video Haber Galerisi, Yöresel