logo

Geyve Büyük Saraçlı Köyü 1891 Yılı

Geyve Büyük Saraçlı Köyü 1891 Yılı  (03.12.2013)

Erzincan Kemaliye Eğin den Göç Ederek Geyve Yöresine Yerleşen Kavimlerin Kurduğu Saraçlı Köyü Gelişmesini Tamamladığı Zamanlarda Mübadele İle Bu Topraklardan Ayrılan İnsanların Yaşamlarından Geriye Bıraktıkları Fotoğraflar Bu Zamana ulaşıyor.
Geyve İlçesi Büyük Saraçlı Köyü Bilindiği Üzere Erzincan Kemaliye Eğin Bölgesinden Göç Eden Ermeni Rum ve Yerli Türkler Tarafından Kurulmuş Bir Köydür.

Mübadele Döneminde Büyük Saraçlı Köyünü Terk Eden Ermeniler Yanlarında Götürdükleri Fotoğrafları Akrabaları Vesilesiyle Gün Yüzüne Çıkartıyorlar. Geyve Tarihi Araştırmacımız Sayın Fehmi Bölükbaş Bu Fotoğrafı İletişim Halindeki Yurt Dışındaki Ermeni Bir Aileden Almıştır.

Geyvemizin Kültürüne Tarihine Yapılanmasına Işık Tutacak Olan Bu Tür Fotoğraf Bilgileri Gün Yüzüne çıkartmaya Devam Edeceğini Belirten Bölükbaş Araştırmalarını Çok Yönlü Olarak Sürdürüyor.

Bu Fotoğrafta Büyük Saraçlı Köyü Ermeni Mahallesinden Bir Görüntü izliyorsunuz. Fotoğrafı izlediğinizde Muhteşem Bir Mimari ve Yerleşim Yeri Görüyorsunuz. Yerler Kaldırım Taşları ve Akarları İle Muhteşem Bir İşçilik Göze çarpıyor.
Sokağın Yapısı Binaların Görüntüsü Çok Gelişmiş Bir Ortamın Olduğunu Fotoğrafta Gözüken Bay ve Bayanların Görüntülerinin Zamanın ortamında Saraçlı Köyünün Gelişmişliğini Ortaya Koyuyor.

Günümüzde Saraçlı Köyü
Tarihçesi=
Eskiden Saraçlı’da Rumlar ve Ermeniler Yaşardı ve o Bölgede 5 İpek Fabrikası Vardı. Fakat Bir Molla Tarafından 1800’lü Yılların En Sonlarında Erzincan Kemaliye İlçesinden Getirilen Saf Türk-Türkmen Aileleri Köye Yerleştirilmiş ve Rumlar, Ermeniler ve Türkmenler Ayrı Mahallelerde Yaşamaya Başlamışlardı. Fakat Kurtuluş Savaşı’nda Rumlar ve Bölgedeki Bir Ermeni Çetesi Türkmenleri katletmek İsteyince ve Türkler Bunu Öğrenince Ali Adlı Bir Vatan Sever Vede Arkadaşları Tarafından Başlatılan..   Cumhuriyet Tarihinin İlk Mektebi Burda Kurulmuştur .1800 lü Yıllarda Bile Okuma Yazma Oranı Çoktur Saf Bir Türkmen Köyüdür Türk Türkmen Bölgesidir Köy Halkı Misafirperverliği İle Tanınır Geyve’nin ve Bazı Köylerin İçme Suyu Bu Bölgeden Sağlanır.

Kültürü=
TÜRKMEN kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.
Geçmişten Günümüze Kadar Gelen En Köklü Gelenek, o Köyün İnsanları Ne Kadar Uzakta Olursa Olsun, Dini Bayramlarda Herkesin Bir Arada Olmalarıdır.

Sakarya İline 45 km, Geyve İlçesine 10 km Uzaklıktadır. Köyün İklimi, Karadeniz İklimi Etki Alanı İçerisindedir. Köyün Ekonomisi Tarım ve Hayvancılığa Dayalıdır

KAYNAK= ( www.geyveyoresi.com )

 

Fotoğraf Kaynak = Fehmi Bölükbaş

Etiketler: » » » » » » » » » » » »