logo

Geyve Ovasında Çiftçi Kara Leke İle Mücadele Ediyor

Geyve Ovasında Çiftçi Kara Leke İle Mücadele Ediyor

Geyve Ovasında Çiftçi Kara Leke İle Mücadele Ediyor. 21 Haz 2015

Geyve ilçesinde bulunan elma ağaçlarındada gözüken kara leke ile mücadele sürüyor. Çiftçilerin korkulu rüyası olan kara leke Mücadelesi yapılması gereken bir hastalık olarak biliniyor. İlaçlamanın zamanında yapılması ve oranında yapılması mücadelede başarıyı getiriyor. Mücadelede noksan yerinde yapılmayan mücadelede ürün kara lekeli ve kalitesiz oluyor.

Elma, armut gibi meyve yetiştiriciliği yapan üreticilerimizi uyarıyoruz: ELMA KARA LEKESİ HASTALIĞI için ilaçlama dönemi başladı.

Sizler için hastalık bilgilerini derledik:

ELMA KARALEKE HASTALIĞI

TANIMI VE ZARAR ŞEKLİ
Hastalık elma ve armut ağaçlarının yaprak, meyve ve sürgünlerinde zarar yapar. Yaprakta oluşan lekeler, başlangıçta yağlımsı görünüştedir, giderek zeytin rengini alır ve kahverengileşir. Ağır enfeksiyonlarda yapraklar erkenden sararıp dökülür.

Meyvelerde oluşan lekeler birleşerek, bu kısımların gelişmesini durdurur ve deforme meyveler oluşur. Ağır enfeksiyonlarda sürgünlerde oval veya yuvarlak kabarcıklar şeklinde lekeler ile kabarcıklar birleşerek “Uyuz” veya “Sıraca” denilen yaralar oluşur. Yaprakların lekeli kısımlarının ölmesi sonucu solunum engellendiğinden, ağaç yıldan yıla zayıflar. Enfekte olmuş meyvelerin Pazar değeri düşer ve depo ömrü azalır. Hastalık nedeniyle oluşan ürün kaybı ortalama %20-45 arasında değişir.

KÜLTÜREL ÖNLEMLER:

Sonbaharda yere dökülen ve bulaşma kaynağı olan kara lekeli yapraklar toplanıp yakılmalı veya sürüm ile toprağa gömülmelidir. Sıracalı dallar budanıp yakılmalıdır. Yaprakların daha hızlı kurumasını sağlayacak, hava akımına izin verecek yönde ve uygun aralıklarla dikim yapılmalı, ağaçlar düzenli budanmalıdır. İlaçlama Zamanı:Tahmin ve uyarı sisteminin uygulandığı yerlerde Tarım teşkilatınca yapılan ilaçlama ilanlarına uyulmalıdır. Tahmin ve uyarı olmayan yerlerde ilaçlama zamanları fenolojiye göre tespit edilir. Fenolojiye göre ilaçlama yapılacaksa;
1. ilaçlama: Çiçek gözleri kabardığında,
2. ilaçlama: Pembe tomurcuk döneminde,
3. ilaçlama: Çiçek taç yapraklarının % 70-80 ‘i döküldüğünde,

DÖRDÜNCÜ VE DİĞER İLAÇLAMALAR:

Uzun süreli yağışlardan sonra ve ilacın etki süresi dikkate alınarak uygulanmalıdır. -Çiçeklenmeden önce bordo bulamacı veya bakırlı ilaçlar, çiçeklenmeden sonra sistemik, yarı sistemik veya organik fungusitler kullanılmalıdır. – Bahçede küllemeye karşı da mücadele yapılacaksa her iki hastalığı da kontrol eden ilaçlar seçilmelidir.

BORDO BULAMACI

Bordo bulamacı; Elma kara lekehastalığı birinci ilaçlaması ile bazı meyve ve bağ hastalıklarının mücadelesinde kullanılan Su+Göztaşı+Kireç karışımından oluşan etkili bir ilaçtır. Saf olarak suda eritilen göztaşı aynı şekilde kullanılacak olursa bitkileri yakacağından, uygun oranda kireç karıştırılarak yakıcılığı giderilir. Kullanılacak hastalığa göre değişik oranlarda hazırlanır. 100 litre %1’lik Bordo Bulamacı hazırlamak için; Biri 50 litrelik, diğeri 100 litrelik iki adet tahta fıçı,plastik veya fiber fıçı beton havuz temin edilir. (kullanılan kaplar, demir,bakır, alüminyum gibi madeni kaplar olmamalıdır.) 50 litrelik kapta bir miktar su ile 1 kg göztaşı iyice eritilerek su ile 50 litreye tamamlanır.

100 litrelik kapta bir miktar su ile 0,5 kg sönmemiş kireç eritilerek su ile 50 litreye tamamlanır. Göztaşlı su karıştırılmakta olan kireçli suyun içine yavaş yavaş ilave edilir. Bu şekilde hazırlanan bordo bulamacının yakıcı olup olmadığını kontrol etmek için,passız bir çivi iple bağlanarak içine sarkıtılır ve 10 dakika kadar bekletilir. Çivide pas rengi oluşursa bordo bulamacı yakıcıdır. Bu durumda bulamaca kireçli su ilave edilmelidir. Bordo bulamacı hazırlandıktan sonra bekletilmeden kullanılmalıdır. Bekleme zorunlu olursa 100 litre bulamaca 100 gr şeker katılarak iki gün bozulmadan beklemesi sağlanır.(alıntıdır)

Geyve Elma 30 Geyve Elma 28 Geyve Elma 27 Geyve Elma 32 Geyve Elma 19 Geyve Elma 17 Geyve Elma 20 Geyve Elma 18 Geyve Elma 12 Geyve Elma 164 Geyve Elma 358 Geyve Elma 162 Geyve Elma 165 Geyve Elma 166 Geyve Elma 161 Geyve Elma 160 Geyve Elma 159 Geyve Elma 158 Geyve Elma 157 Geyve Elma 156 Geyve Elma 707 Geyve Elma 704 Geyve Elma 705 Geyve Elma 706

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » »