logo

Geyve Kıncılar (Akıncılar) 114 Yıllık Fotoğraf ve Ağaç Hala Zirvede

Geyve Kıncılar (Akıncılar) 114 Yıllık Fotoğraf ve Ağaç Hala Zirvede

Geyve Kıncılar (Akıncılar) 114 Yıllık Fotoğraf ve Ağaç Hala Zirvede

06.10.2011 Tarihinde Paylaştığımız Fotoğraftaki Zirvedeki Ağaç Bu Gün İtibarıyla Hala Zirvede Duruyor.  Tarihe Işık Tutan Yol Gösteren Bu Çam Ağacı Zirvedeki Yerini Yıllara Zamana İnat Koruyor.  işte O Ağaçtan Bazı Fotoğraflar. Yakın Zamanda Zirveye Çıkıp Yakından Fotoğraflarını Çekmeyi Planlıyoruz..

2011 Yılında 06 Ekim Tarihinde  Paylaştığımız Fotoğraf ve Haber Orjinal Haliyle Aşağıdadır

Geyve’de Ermeni Köyüne Ait 110 Yıllık Fotoğraf
Perşembe, 06 Ekim 2011

Geyve’ye ait en eski fotoğraf.. Geyve’de 101 yıllık Ermeni köyü Kıncılar (Akıncılar) fotoğrafı ve Aziz Sarkis Kilisesi. Geyve Yöresi sitesi editörü, Şeref Elma, Geyve’nin 110 yıllık ermeni köyü Kıncılar’a ait fotoğraf ve bilgilere ulaşmıştı.
İşte Şeref Elma’nın Haberi;

( Geyve-Kendjelar Kenjelar, Kunjular, Kendjelar, Kinjilar, Kengelar olarak yazıldığından bugünkü ismi Akıncılar Köyü)

Geyveli Araştırmacı Fehmi Bölükbaş’ın Katkıları ile Bilgilerine Ulaştığım. Geyve Akıncılar Köyü Yakınlarındaki Kıncılar köyü (Ermeni Köyü) Tarihi Fotoğrafları İle Bilgilerini Sizlere Sunuyorum.
Tarihe Geçmişe Bir Nebze Işık Tutan Bu Fotoğrafları Çıplak Gözle İnceledim.
Benim Dikkatimi Çeken Köyün Arkasındaki Kayaların Üzerindeki Ağacın (zirvede) Hala Durduğu.
Zamana İnat Direnen Kilise Harabeleri Dikkatimi Çekti. Ayrıca Bölgenin Oldukça Ağaçlandığı Köy Yerinin Ağaçlanmadığı Dikatimi Çekti.

İŞTE O FOTOĞRAF ORJİNAL BOYUTU İÇİN FOTOĞRAFI TIKLAYINIZ ÇIKAN SAYFADA TEKRAR BÜYÜTEÇ İLE BİR KEZ DAHA BÜYÜTÜP İSTEDİĞİNİZ NOKTAYA BAKINIZ

Köyde Az Sayıda da Olsa Müslüman Nüfusunun Yaşadığı ve Köyün Güney Kesiminde Bir caminin Yer Aldığı Fotoğraftan Anlaşılmaktadır.

AZİZ SARKİS KİLİSESİ VE AKINCILAR KÖYÜ 114 YILLIK FOTOĞRAFLARI (ERMENİ KÖYÜ)
(Geyve-Kendjelar Kenjelar, Kunjular, Kendjelar, Kinjilar, Kengelar olarak yazıldığından bugünkü ismi Akıncılar Köyü)

Bu Kilise 1832 Yılında İnşa Edilmiş ve 8 Temmuz 1920, Tüm Köy Yakılıp, Yıkılmıştır.
Köy “Kıncılar” (de yazıldığından Kenjelar Kenjilar, Kendjelar, Kunjilar, vb) denirdi.
Kıncılar 1915 Yılında Alınan Bir Nüfus Sayımı, 2750 Kişi ve 450 Hane Halkı (yaklaşık 200 evleri) Bir Nüfusu Vardı. Fotoğrafta İpek Fabrikası, Fotoğrafın Uzak Sol Köşesinde Büyük Bina.
Okul Fotoğrafı (kilise sol) Merkezi Ön Planda Yüksek Binası Şeklinde Görülebilinir.
Asdvadz Hokeen Looysavoreh Aziz Sarkis Papazlar Biriydi. Bu Köy Osmanlı Ordusunda Bir Hekim Tarafından Yazılı Neiborhoods Hakkında Bir Kitap Var.
(Kıncılar, Geyve-Kıncılar Kengelar) Dr. Navassart Deirmendjian Kitap “Kunjilar Köy Tarihi” İngilizce’ye Tercüme Edilmiştir ve Umarım yeniden yayınlanacaktır. Yukarıdaki Tarihinde Bir Düzeltme Sadece Duvarları Kalan Kilise, Aziz Sarkis (Aziz Sarkis), 8 Temmuz 1920 Tarihinde Yandı. Kıncılar Ermeni Köyü. I. Dünya Savaşı ve Haziran 1915 Tarihinden Önce Göç Edenler Kurtulanların Torunları, Şimdi Mutlu Bir Dünya Canlı “diaspora” Kincilar ve 1832 Yılında İnşa Edilen Orijinal Aziz Sarkis Kilisesi Erişimim Fransız Bir Çeviri (orijinal kitap ermeni yazılı) Düşünce Doktor Navassart Deyrmendjian “Kendjelar Köyü Tarih”, Yazdığı Kitap Dayalı. Kendjelar, Köy, 16. Yüzyılda Türkiye’nin Doğusunda İçinde Aghn Gelen İnsanlar Tarafından Kuruldu. Resmi Kilise 1832 Yılında İnşa Edilmiş Bu Zaman Boyunca Sayısız Pelgrims Ziyaret Etti Bir Yerde İnşa Edildi.
Bu Sıradan Bir Kilise, Ancak Özel Bir Kutsal Öneme Sahip Bir Yer Değildi.
Kıncılar Kitabın Tarihine Göre Ermeni Kıncılar Köyü, Müslüman Kıncılar Güneyde Yer Aldı.

Köyün İsmi Hakkında Adını Türk KINCILAR İse, Daha Sonra Adı Türetme Bu Kadar Verilebilir:
“KIN” Türk ve Sonek “KINCI” (“kılıç durum” anlamına gelir. cı) “Kılıç Durumlarda Yapan ya da Satan bir”. -LAR Çoğul Eki. Kelime KINCILAR “Kılıç Durumda Olanları Yapmak Veya Satmak Anlamına Gelir.
Bu İsim de Köyde Kılıç Ustaları İle İlgili Olarak Verilmiş Olabilir.

Kıncılar’da Çiftçiler Vardı
Çoğunlukla İnsanlar İpek Aktivite ve Zanaat (esnaf) Yer Alan ve Bir ya da İki (?) Köyde İpek Fabrikaları Vardı.
Tüm Aileler, İpek Böcekçiliği “Tarım” ve Diğer Köylerin Etrafında Aynı Faaliyet Olduğunu.
Tüccarlar Depolar Kahve dükkanları Kasaplar (canlı koyun, inek,tavuk vs. insanların evlerinin zemin katında muhafaza edilirmiş). Doktorlar Öğretmenler Okulları (Ortodoks ve Protestan) Fotoğrafçı (en az 1). Eczacı (en az 1 Geyve çalıştı). Ipek fabrikaları büyük işveren (Deirmendjian ailesi 3 ya da 4 fabrika sahibi insanların evlerinde tutulan İpek böceği) Tarım, kuzeyinde Kincilar tarım yapılırdı.
Fabrika, Çoğunlukla Fransa Lyon’a Kaba İpek Gönderirdi. Müslüman Kıncılar Dut Ağacı Yetişticiliği Yapardı. Aziz Sarkis Kutsal (hac değil, kilise), Kıncılar Köyünün Girişi ve Üst Tarafı (dağın kayalık tarafı) Dut Ağaçları Bulunmaktaydı.

ERMENİ KİLİSESİ VE TARİHİ – ST. Geyve-Kinçılar SARKİS (Kilisesi), Türkiye.

Aziz / Aziz Sarkis / Sargis Ermeni Gregoryen / Apostolik Kilisesi, St. Sargis Kilisesi (Türkçe), Eglise Saint Sarkis (Fransızca). Kunjilar (Türkçe olarak Kinçılar), Türkiye köyünde Aziz Sarkis Kilisesi.
Kunjilar Kincilar, Geyve Geyve Kinjilar, Geyve-Kendjelar Kenjelar, Kunjular, Kendjelar, Kinjilar, Kengelar olarak yazıldığından. Kunjilar, Ermeniler birçok Ermeni kelimeleri kendi (yanlış) telaffuzlar vardı ve bu nedenle kilise olarak telaffuz “Aziz Serkis.” Aşağıdaki bilgiler, hafif bir revizyon Düzenlenen Ermeni tarihçi M. Kassabian ve yazar Dr. Navassart Deirmendjian (Kunjilar eski ikamet) kitaplarından pasajlar içerir:

BÖLÜM I:
Aziz Sarkis Kilisesi, (İzmit) Stepannos AĞAVNİ Zatarian dönem boyunca Kunjilar köy sakinleri tarafından 1832 yılında inşa edilmiştir. Kilise, Kunjilar ve hayatta kalan birkaç bütün köy yıkıldı. Aynı kader günü 8 Temmuz 1920 tarihinde yanmıştır. Günümüze sadece 3 tarafı moloz ve kısmi taş duvarları olan kilisenin harebesi kalır.

1910 tarihli eski bir fotoğraf, bir Aziz Sarkis kilisesi, çok büyük, geniş ve etkileyici olduğunu görebiliriz. Kunjilar köy evleri merkezinde otururdu. 3.000 kişi oturur ya da dua ve ibadet için diz çöktü – kilise 2.000 alabilecek. Köyün hangi tarafından bakılırsa bakılsın Aziz Sarkis Kilisesi görülebilirdi.

Kunjilar (Geyve – Kincılar) köyü de dahil olmak üzere Türkiye’nin her Ermeni köyü, Allah’a ibadet, dini bayram günleri anmak için, cenaze, vaftiz, tutun ve kutlamak bir yer, dini aktivite merkezi olan kilise, bilinen düğünler. Kilise, herkes için umut bir sığınak, özellikle yoksul, dul, yaşlı ve hasta oldu.

Aziz Sarkis kilisesi, köy ve Geyve yukarıdaki dağ tarafında büyük kayalar köyü yakınlarında, altında bulunan Aziz Sarkis hac Tvnig, Aziz Sarkis (veya Tvnik veya Dvrig) adını olduklarını mümkün Garin, orijinal
kurucularından Kunjilar köyüne göç muhtemel bölge.

Kunjilar sakinlerinin büyük çoğunluğu bu kiliseye katıldı ve Kunjilar yaklaşık 60 kişi de kendi veya Ermeni Protestan Evangelist kilise veya şapel ve büyük okul (okul Kunjilar eski fotoğraf merkezi önünde) vardı.

BÖLÜM II: İNŞAAT VE ST. SARKİS KİLİSESİ:

Sultan kilise inşa etmek için bir ferman-izni (irade) elde etmek için gerekli ve zordu, ve inşaat süresi belirli bir miktarda tamamlanması gerekiyordu. İstanbul Khazez (Kazaz) Amira bu konuda müdahale etti. Mümkün gövdeli Kunjilartsi köylüler taşlarla yapılan inşaat ve ücretsiz çalıştı. Inşaat ustası, Roma Katolik veya Bizans Katolik (Aziz Sarkis Kilisesi mezhep, Ortodoks Ermeni / Apostolik) oldu.

Khazez (Kazaz) Amira, aynı zamanda bilinen Haroutiun Amira Bezjian (1771-1834), büyük olasılıkla son 500 yıl içinde Batı Ermeniler arasında en baskın layman Patrik Shnork Kalousdian göre. O bir hükümet yetkilisi ve yetenekli finansör yanı sıra, yakın bir danışmanı, Sultan II. Mahmud kişisel arkadaşı ve meslektaşı oldu. 5 Eylül 1819 tarihinde sonra baş danışmanı, hükümetin , (..) olarak görev yaptı. O, öncelikle bugün hala şehrin en iyi hastanelerin biri olarak bugün var İstanbul’da Kutsal Kurtarıcı Hastanesi kurucusu olarak hatırlanır.

Aziz Sarkis Kilisesi’nin site, alt ucunda, 8-10 metre yüksekliğinde bir çok kalın muhafaza yükselterek önceden dizilmiştir. Tüm avlunun çevresi kalın, yüksek duvarlarla çevrili; çoğunluğu bu yüksek duvar, kalın bir demir rendeleyin avlu bile yüksek duvar sona erdi güneybatı tarafı hariç çinileri ile kaplı idi. Tamamen taş ve kireç inşa, demir haç barlarla korunan 2 katlı pencereler ile kilisenin duvarları çok kalın.
BÖLÜM III: ST. SARKİS KİLİSESİ İÇ:

Aziz Sarkis Kilisesi, ortasında bir çok büyüktü üç sunaklar vardı ve hepsi yaldızlı (altın kaplı) idi.
Yüksek merkezi sunak, Ermeni Kilisesi özel göre, Kutsal Meryem Ana’ya adanmış; sağ tarafta sunak Aziz Sarkis, St. Garabed adanmış ve soldaki biri oldu. Yukarıda fotoğraflarda ana merkezi sunak bir fotoğrafı da yayınlanmıştır.

Kilise iki vestiyer odası vardı. Sağ tarafta bir Badarak’ın yılda bir kez sunuldu İsa Mesih, Kutsal Haç yüceltilmesi Bayramı’nın ikinci gününde çarmıha gerilişi bir görüntü ile aynı şekilde, büyük bir yaldızlı sunak vardı.

Ayrıca var olan duvar Paris sıva yapılmış ve çeşitli renklerde boyanmış bir resim, İsa’nın vaftiz vardı bir vaftiz yazı tipi, inşa edilmiştir.

Vaftiz yazı tipi bakan duvara asılı büyük bir yağlı boya Hıristiyanlığa Dertad Ermeni kralı dönüşüm tasvir edildi.

Kilisenin yüksek tavanlı, ahşap inşa sarımsı bir renge boyanmış ve her iki tarafta 8 büyük sütun üzerinde duruyordu. Kilise girişinde taş kaplı zemin antre olarak hizmet etmedi; kalın bir duvar, kadın (kadın-erkek birlikte oturması) için ayrılan üst galeride ana kilisenin kesildi mademki olarak yer almıştır. parçasıdır. Ana kilisesine büyük, ağır, demir kapı, Kazaz Haroutiun Amira tarafından bağışlanmıştır.

Ermeni kökenli erkek ismi “Sarkis” ve “çoban” (Türkçe çoban, berger Fransızca), “papaz” (Türkçe Papaz, pasteur, Fransızca), ya da “koruyucu”.
Yukarıdaki bilgiler çeşitli internet sitelerinden araştırmalar şeklinde derlenmiştir. Orjinal haleri ile sunulmuştur. Tamamlayıcı olması için bilenler için örnekler şeklinde verilmiştir. Geçmişe bir nebze ışık tutmak, bölgemizi uzak ufuklara tanıtmak, bu bölgede yaşamış insanların hatıralarına saygı duymak amacı ile tamamen doğal olarak verilmiştir.

Fotoğraflarda emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Saygılarımla.

KAYNAK=Şeref ELMA+Fehmi BÖLÜKBAŞ

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » »

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.