Son Dakika
Döngel Muşmula Meyvesinin Tam Zamanı (16.01.2016)
Sakarya’nın Güneyinde Soğuk hava depolarında nadir bulunan Döngel Muşmula meyvesinin tam zamanı. Bekleyerek olgunlaşan Muşmula Döngel meyvesi Sakarya Pamukova Bayırakçaşehir Köyünde bulunan soğuk hava deposunda bol miktarda bulunmaktadır. Oldukça faydalı olan muşmula döngel meyvesinin faydaları aşağıda sıralanmıştır.
Muşmula Döngel Nedir, Muşmula Faydaları
Aşılı döngel’in meyvesine muşmula; büyük meyveli kültür çeşidinin meyvesine de beşbıyık denir Mespilus sözcüğünün kökeni bilinmemektedir. Anadolu’da yetişir. Theophrast, Plinius, Galen gibi bir-çok ünlü hekim bitkiden bahsetmiştir.
Tıbbi Nitelikleri: Büzücü, güçlendirici, idrar söktürücü.
Kullanıldığı Yerler: Ağız, ağız mukoza dokusu, deri, ishal, yara. Halk arasında yaprakları veya kavrulmuş tohumları kaynatılarak boğaz ağrısında gargara olarak kullanılır.
Yarı olgun meyvesinde yüksek oranda tanen ve boya maddesi bulunur. Bu nedenle halk arasında peklik verici olarak ve mide, bağırsak bozukluklarında kullanılır. Olgun meyvesi böbrek ve idrar yolları iltihaplarında önerilmektedir. Döngelde yüksek oranda bulunan organik asitler kan dolaşımı, sinir sistemi, safra kesesi ve karaciğer üzerinde olumlu etki yapar.
Botanik: Yabani döngel dikenli ve 3 metre boyundadır. Tarım’ yapılan döngel ise 6 m boyunda ve dikensizdir. Genç dallar keçemsi kıllarla kaplıdır. Büyük yaprakların kenarları düz veya çok ince dişlidir. Koyu yeşil olan yaprakların üstü kısa tüylü veya çıplaktır. Altları ise gri yeşil ve çıplaktır. Mayıstan haziranın sonuna kadar açan beyaz çiçekler, 3 cm büyüklüğündedir. Kahverengimsi olgun meyve armut biçimlidir, çanak yaprakları tepesinde taç oluşturmuştur.
Korunmaya Alındığı Ülkeler: İsviçre.
Nelerinden Yararlanılır: Meyvesinden, tohumundan, yaprağından ve ağaç kabuğundan yararlanılır.
Toplanması ve Saklanması: Meyveler tam olgunlaştıktan sonra toplanır. Tam olgunlaşmadan toplanan meyve yaklaşık 3 haftada olgunlaşır. Olgunlaşan mey-ve uzun süre saklanamaz, çünkü he-men mayalanmaya başlar. Kokusu ve
Tadı: Meyve tam olgunlaştıktan sonra yenir. Tatlımsı ekşi meyve elma gibi kokar.
Yan Etkileri: Herhangi bir yan etkisi yoktur.
Kullanma Biçimleri: içten ve dıştan uygulanır.
Bitkiden Yararlanma Yöntemleri: Su: Olgunlaşan meyve preslenerek elde edilir. Arzuya göre içine su ve şeker karıştırılır. Döngel suyu en kısa zamanda içilmelidir. Saklanmak istenen meyve suyu sulandırılmadan pastörize edilebilir.
İçindeki Bazı Maddeler: Su (%67-75), karbonhidratlar. pektin, nişasta, organik proteinler, yağ, madeni tuzlar (demir, fosfor, kalsiyum, potasyum, sodyum), boyalar, elma ve limon asidi, tatrik asit, şeker (fruktoz glikoz, sakkaroz), vitaminler (Bi, B2, C, karoten), selüloz.
REÇETELER
Aft 1: Döngel ağaç 15 g kuru ağaç kabuğu 250 ml suda 10 dk kaynatılıp süzülür. Ağız gün içinde ılık çayla 3-6 kere çalkalanır.
Aft 2: Döngel yaprak 25 g Döngel kuru ağaç kabuğu 25 g karışım 250 ml suda 15 dk kaynatılıp süzülür. İltihaplı yerler gün içinde birçok kez çaya batırılan kulak çubuğuyla ıslatılır.
Böbrek Taşları: Rezene tohum 35 g Süpürge katırtırnağı çiçek 35 g Döngel toz çekirdek 40 g Döngel çekirdeği kavrulup un durumuna gelinceye kadar rezene tohumuyla dövülür veya değirmende öğütülür. Karışım 1 litre beyaz şarapta 3-5 gün dinlendirilip süzülür. Yemek saatleri arasında günde 3 fincan içilir.
Deri ve Deri Altı Kanamaları: Ökse otu Döngel dal toz çekirdek 10 g 100 g Döngel meyve çekirdeği hafif kavrulur, un durumuna getirilir. Karışım 600 mi suda yavaş ateşte 15-20 dk kaynatılıp süzülür. Yemek saatleri arasında günde 3 çay bardağı içilir.
Yaralar (İyileşmesini Hızlandırır): Döngel meyve 100 g Çekirdekleri ayıklanmış ve sapı kesilmiş olan 50 g mey-ve 500 mi suda 15 dk kaynatılıp süzülür. Yara ılık çayla yıkanır.
Yüz Derisinin Gerginleşmesi ve Gözeneklerin Küçülmesi: Döngel yaprak Taze yapraklar ezilerek yüze sürülür. 20-30 dk sonra yüz ılık suyla yıkanır.
Kısa Açıklamalar:
Soyulup çekirdekleri temizlenen 3-5 döngel, 10-15 g süzme yoğurt ve 2 ml badem yağıyla karıştırılarak kuru ciltler için krem yapılabilir.
İshalde meyvesi bol bol yenebilir.
Yaprakları kaynatılarak elde edilen sıvı deri ve diş eti iltihaplarında kullanılır.
BENZER HABERLER