logo

Geyve Köylerinde Karakovan Bal Üretimi Bitmek Üzere

Geyve Köylerinde Kara kovan Bal Üretimi Bitmek Üzere 7 Tem 2014

Geyve ilçesi köylerinde kara kovan bal üretimi bitmek üzere. Geçmiş yıllarda oldukça fazla miktarda üretilen kara kovan bal üretimi en az seviyelere düştü. Geyve ilçesinin birçok köyünde hiç denecek kadar az üretilir oldu. Oldukça meşakatlli olan kara kovan bal üretimi bitme noktasına geldi. Kara kovan balı ile ilgili bilgileri aşağıda sunuyoruz..

KARAKOVAN BALI

Karakovan arıcılığın ilkel yapıldığı dönemlerde daha yaygın olan ve günümüzde doğal olmasından dolayı ilgi gören, belli boy ve kalınlıktaki kütüklerin içinin oyulması her iki ucuna da tapa konulmasıyla elde edilen bir kovan türüdür. İçi tamamen boş olarak arı oturtulur geriye kalan her şeyi arı kendi imkanlarıyla yapar. Bu tür kovanlarda insan faktörü yok denecek kadar azdır, petekler kovanın içinde sabit olduğundan herhangi bir müdahalede bulunmak mümkün değildir. Karakovan balını diğer ballardan ayıran en önemli özellik balın petekli yani bal mumuyla birlikte, süzülmemiş olması ve bu bal mumunun tamamen doğal olmasıdır. Karakovan balı peteğiyle tüketildiğinden dolayı petek gözlerindeki polenleri ve doğal bal mumu da tüketilmiş oluyor.

Karakovan balı geçmişte olduğu gibi günüzmüzde de en çok rağbet gören baldır ve en kaliteli bal olarak bilinir,doğallığı ve farklı lezzetiyle bir hayli tiryakisi mevcuttur.Karakovanlar genelde karadeniz bölgesinde özellikle Artvin ve Rize yöresinde yüksek boy ağaçların dallarına yapılan iskelelere kurulur,halat yardımıyla ağaca çekilen karakovanlar arıların sevdiği şekilde ve rüzgardan korunaklı bir pozisyonda kurulur. Karakovanlar kurulurken belli ağaçlar ve belli bölgeler tercih edilir çünkü arılar her ağaçtan ve her bölgeden hoşlanmayabilirler.Karakovan sadece ağaca kurulmaz büyük kayaların üzerine,serenderlere veya arılıklara da yerleştirilebilir fakat karakovanın kendi ile özdeşleşen tek şey yüksek boylu ağaçların tepeleridir.

Karakovan balının üretimi gün geçtikçe azalmakta ve karakovanların kışlatılması da her geçen gün daha da zorlaşmakta. Karakovanlar arıcıların profesyönel müdahalelerine açık olmaması gerekli bakımlarının zor olması,varova ile mücadele,ana arı ve yumurta kontrollerinin zor olması karakovancılığı zorlaştırmakta ve sayısını ciddi manada düşürmektedir. Artık çok az sayıda arıcı karakovanla arıcılık yapmakta buda hem karakovan balının teminini güçleştiriyor hemde fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.

Karakovan balının özellikleri;

Karakovan balı uygun koşullarda üretilmişse tamamen doğaldır,peteklerinde temel petek olarak adlandırılan fabrikada basılmış mumun bulunmamasından dolayı petekli halde tüketilir. Doğal olup olmadığını anlamanın en kolay yolu çiğnendiğinde peteklerin ağızda dağılmasıdır eğer dağılmıyorda sakız halini alıyorsa petekler doğaldeğildir yani o karakovan balı değil normal kovanın çerçevesinden kesilmiş petektir. Bu farkı gözle görmekte mümkündür peteğin kenarından bakıldığında gözeneklerin birbirine yaslandığı orta noktasının kağıt kadar ince olması gerekir,eğer kalınsa ortasında temel petek olduğu anlaşılır.Karakovan balının en önemli özelliğinden biri de petek gözlerinde depolanmış polenlerinde petek ve balla birlikte tüketiliyor olmasıdır ve karakovan balını diğer ballardan ayıranda budur.

Karakovan balının faydaları;

Karakovan balı tüketildiğinde bal,polen,propolis ve balmumu aynı anda tüketilmiş olur ve balın yanında bal ürünlerinin sunduğu faydalar da bir arada bulmuş olunur.
BALIN ORGANİKMİ YOKSA KATKILIMI OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR

Uzmanlar her ne kadar biyolojik incelemeler dışında; bakarak ya da tadarak balın sahte veya gerçek olduğunu anlamanın pek mümkün olmadığını iddia etseler de, her zaman her ortam bir Biyoloji laboratuarı bulmak pek mümkün değil. Onun için aşağıdaki önerilere kulak vererek balın sahte mi, gerçek mi olduğunu anlamak pekâlâ mümkün.

Bal buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir.
Yoğunluğu çok, akışkanlığı sürekli olmalıdır, kesik kesik akan bal sahte olabilir
Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman kesintisiz gelir.
Çiçek balı hızlı, çam balı ise daha yavaş akar.
Buzdolabında belli bir süre bekletilen balın krem ya da tereyağı kıvamına gelmesi balın hakiki olduğunu gösterir.
Şöyle bir deneme yapabilirsiniz: Elinize sabit kalem alın, bala uç kısmını daldırın, sonra parmağınıza sürün, renkli olarak çıkıyorsa bal karışıktır, çıkmıyorsa gerçektir.
Soğuk havada donmayan bal sahtedir.
Balı kaşıkla alıp yere döktüğünde, sahte bal uzayıp örümcek ağı gibi havada uçar.
Balın şekerlenmesi durumunda eski halini alması için güneşe çıkarılması veya kabıyla birlikte sıcak suya konulması yeterlidir.
Bal şekerle yapılan diğer şerbetlere nazaran çok daha keskindir. Fazla yendiğinde genizde hafif yanma yapar. Bu gerçek baldır.
Kristalize olan gerçek bal ağza alındığında margarin gibi erir.
Gerçek bal, çok uzun yıllar dayanabilir. Çünkü bal bakteri üretmez.(alıntıdır) Fotoğraflar = Şeref Elma

Etiketler: » » » » » » » » » » » »