logo

Geyve Yöresinde Dut Meyvesi Olgunlaşmaya Başladı

Geyve Yöresinde Dut Meyvesi Olgunlaşmaya Başladı

Geyve Yöresinde Dut Meyvesi Olgunlaşmaya Başladı. 28.05.2015

Sakarya ili Geyve İlçesi ve köylerinde Sakarya ilinin tamamında yetişen dut meyvesi Geyve ve civarında ürün vermeye başladı. Yörede bahçelerde ev önlerinde bulunan dut meyvesi beyaz dut kırmızı dut ve nadiren bulunan kara dut olarak bilinmektedir.  Yeni yeni ürün vermeye başlayan dut meyvesi oldukça sağlıklı ve doğal bir meyvedir. Aşağıda dut meyvesi ile ilgili genel bilgileri okuyabilirsiniz..

DUT MEYVESİ HAKKINDA BİLGİLER

Dutgillerden bir ağaç (Morus) ve bu ağacın tatlı ya da ekşi, yaş ve kuru olarak yenebilen meyvesi. Ak (Morus alba), kara (Morus nigra) ya da pembe (Morus rubra) türleri vardır. Genellikle kuzey yarıkürenin ılıman bölgelerinde yetişir. Beyaz dut Çin, kırmızı dut Kuzey Amerika, kara dut İran kökenlidir. Dutun 12 türü vardır. Testere dişli ve sarmal dizili olan yapraklarından ipekböceği beslemek için yararlanılır. Ağacın boyu 1-20 m arasında değişir. Odunu ince marangozlukta, süslemecilikte kullanılır. Genellikle kireçli-killi ve güney yönündeki toprakları sever. Kuraklıktan pek etkilenmez. Meyvesi şurup, pekmez, pestil ve içki yapımında, ayrıca likör ve reçellere renk vermek için kullanılır.

Dutlar Oldu.. Geyve ve Yöresinde Dut Meyvesi Olgunlaştı. Haberimiz için tıklayınız

Geyve’de Dut Meyvesi Göz Alıyor. Haberimiz için tıklayınız

İlginç Dut Toplama Yöntemi Geliştirdi. Haberimiz için tıklayınız

Dalları Bastı Dut ve Kiraz (Geyve Hacıosmanlar Köyü) Haberimiz için tıklayınız

Geyve Yöresinde Dut Meyvesi Olgunlaştı 02
Dut hakkında ansiklopedik bilgi Sağlıklı Bilgiler
Karadut meyvesi çok güçlü antioksidanlar içermektedir. Bu güçlü antioksidanlar vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirerek bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği flavonoidler sayesinde ise kalbi korur aynı zamanda da yaşlanmayı geciktirici etkiye sahiptir.

Karadut bitkisi böceklenmeyen tek organik bitkidir. Betakaroten ihtiva eder. Ancak zamanı çok çabuk geçtiği için en bol olan zamanlarında kaynatarak şurubunu yapabilir ve bu karadut şurubunu derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Kanserden korunmak için Sağlık ve gençlik kaynağı olan bu şurubu mutlaka tüketin.
Karadut nelere iyi geliyor?

* Halsizliği, aşırı yorgunluğu giderir
* Ağız ve boğaz enfeksiyonlarına tavsiye edilir
* Kanı temizler anemi hastalarına tavsiye edilir
* Kan basıncını düşürür
* Sindirim sistemi kronik hastalığına faydalı
* Mide salgılarını arttırır
* Sindirimi sistemini düzenler
* Saçların ve dişlerin güçlenmesini sağlar
* Kronik gastrit ve hepatit tedavisinde kullanılabilir
* Uykusuzluğa iyi gelir

Karadut Şurubu Boğaz Şişliklerini İndiriyor

Çocukların ağzındaki yaralar ve aftlar için kullanılan karadut şurubu, gribal enfeksiyonların arttığı kış günlerinde bademciklerdeki şişliklerin indirilmesinde de kullanılıyor

Çocukların ağzındaki yaralar ve aftlar için kullanılan karadut şurubu, gribal enfeksiyonların arttığı kış günlerinde bademciklerdeki şişliklerin indirilmesinde de kullanılıyor. Tabii antibiyotikler arasında sayılan karadut şerbeti, yaz aylarındaki şifalı dutların şekerle kaynatılması ile elde ediliyor.

Bursa’da kestane şekerinin ilk imalatçılarından olan Rasim Öztat’ın torunları tarafından halen Atatürk Caddesi Ulucami yanındaki pastanede imal edilmeye devam eden kara dut şerbeti, özellikle çocukların ağzında çıkan, aft gibi yaraları çok kısa sürede iyileştiriyor. Güzel kokusu ve çocukların ret etmedikleri lezzeti ile, annelerin en önemli naturel antibiyotiklerinden olan kara dut şurubu, havaların soğuması ile birlikte gribal enfeksiyonlarda da kullanılmaya başlandı.

Özellikle vücudun ilk savunma noktası olan bademciklerde meydana gelen şişlikler özellikle çocukları son derece rahatsız ediyor. Bu şişliklerin indirilmesinde normal ilaç tedavisinin yanı sıra, birçok eski ailenin kullanmayı sürdürdüğü karadut şerbeti, 2 3 gün içerisinde etkili olarak boğazları rahatlatıyor.

Eskiden her evde bulundurulan kara dut şurupları günümüzde, eski şifa unsurlarını bilen aileler tarafından tüketilmeye devam ediyor.

Nisan-mayıs aylarında yeşilimsi renkli çiçekler açan 3-15 m boyunda, tek evcikli bir ağaç. Vatanı Çin’dir. Gövde silindirik, dik ve kalın; kabuk çatlaklı ve gri-kahve renklidir. Yaprakları saplı, iki sıra üzerine dizilmiş, tabanı yuvarlak veya kalp şeklinde, üst yüzü koyu, alt yüzü ise daha açık yeşil renklidir. Kenarları dişlidir. Çiçekler, tek cinsli yaprakların koltuğunda ve saplı durumlar yaparlar. Erkek çiçekler uzunca silindirik gruplar halindedir. Dişi çiçekler oval veya toparlakça durumlar halindedir.

Yenilen meyve, dişi durumdaki çiçeklerin, çiçek örtü yapraklarının etlenmesiyle meydana gelen bileşik bir meyvedir.

Dut odunu “morin” maddesinden dolayı sarı bir renk almıştır. Dayanıklı olduğundan tarım araçları, takunya vesaire yapılır.

Dut ağacının türleri, uzun zamandan beri yenen meyveleri veya ipek böcekçiliği için yetiştirilmiştir. Birkaç türü ve bazı bahçe formları park ve bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir.

Türkiye’de yetiştirilen dut çeşitleri:

Ak dut: 10-15 metre boyunda, geniş taçlı (dal ve yaprakları kısmı) bir ağaçtır. Ak dutun vatanı Çin’dir. Yenen tatlı meyveleri vardır. Yaprakları ipekböcekçiliği için yem olarak kullanılır. Türkiye’nin birçok bölgelerinde meyvesi ve yaprakları için yetiştirilmektedir. Güneydoğu Anadolu’da Kahramanmaraş, Gaziantep, Kuzey Anadolu’da Tokat ve Doğu Anadolu’da Erzincan dolaylarında meyveleri kurutulduğu gibi pekmezi, pestili de yapılmaktadır. Bursa’da ve başka yerlerde yapraklarından ipekböcekçiliğinde faydalanılmaktadır. Erkek ak dut ağaçları, Batı Anadolu’da İzmir ve Selçuk’ta cadde ve yol ağacı olarak kullanılmaktadır.

Kara dut: 10-15 metre boyunda, kalın dallı bir ağaçtır. Olgun meyvesi siyah renkte suludur. Tazeyken yenir veya şurup yapılır. Yaprakları kaba ve tüylü olduğu için ipek böceklerine yem olarak verilmez.

Kara dutun vatanının İran olduğu zannedilmektedir. Eskiden, köklerinin çok acı olan kabukları solucan düşürmek için ilaç olarak kullanılmaktaydı. Bunun da odunu çeşitli dayanıklı eşyaların yapımında kullanılır. Türkiye’de ak dut kadar olmasa da bahçelerde rastlanır. Sarkık dallı olanları süs bitkisi olarak yetiştirilir.

Mor dut: 15-20 metre boyunda kalın dallı bir ağaçtır. Olgun meyve, mor renkte ve tadı hafif mayhoştur. Yendiği zaman dil ve dudakları boyar. Parmaklarda leke bırakır. Mor dutun vatanı Kuzey Amerika’dır. Meyve ağacı olarak az miktarda Türkiye’nin değişik bölgelerinde yetiştirilmektedir. Ağız ve boğaz iltihaplarına karşı kullanılır ve dut şurubu gargaraları iyi gelir.

Dut yetiştirilmesi: Kışı çok soğuk olmayan ve derin toprağı olan yerlerde yetiştirilmesi iyi sonuç verir. Tohumla üretilir. Tohumları taze haldeyken sarı ve parlak renkte olup, kolaylıkla çimlenirler. İlkbaharda bu tohumlar serpme veya sıra usulünde ekilirler. Üzerleri hafifçe örtülür. Yaz boyunca sulama ve çapalama yapılır. Dut fidanlarına göz aşısı uygulanır. Aşılı fidanlar, 5-6 yıl sonra meyve verirler.

Kullanıldığı yerler: Karadut meyvelerinde şeker, organik asitler (satrik, malik vs.), müsilaj, tanen, boya maddesi (siyanin), pektin ve vitamin C vardır. Karadutun meyvelerinden yapılan şurup, boğaz ve diş etleri iltihaplarına karşı gargara halinde özellikle küçük çocuklarda kullanılır. Kök ve gövde kabukları kurt düşürücü olarak halk arasında kullanılmaktadır. Yaprakları da idrar söktürücüdür.

Beyaz dutun meyveleri tatlı olup yenir ve vitamin C ihtiva eder. Daha çok yaprakları ipek böceklerine verilir. Kabukları Doğu Asya’da kağıt imalinde kullanılır.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
KARADUT SUYU

1 su bardağı olgun kara dut ve yarım çay bardağı kadar suyu blenderden geçirerek, hem lezzet hem de görünüm olarak farklı bir içecek elde edebilirsiniz.

Bir çok faydası var ama, kanamayı durdurucu özelliği çok dikkat çekici… super

Şimdi dut zamanı… Mutlaka bol bol tüketin. Çünkü dut, tamamen organik olan tek ürün. Bunun nedeni dut ağacında zararlı böceklerin barınmaması, yani böceklenmeyen tek yiyecek olması…

Dutun faydaları da saymakla bitmiyor. Önce beyaz dutun faydalarına bir göz atalım. Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden çok zengin olan dut, ateş düşürücü etkiye sahip.

– Dutun en şaşırtıcı özelliği kanamalardaki etkisi. Taze dut yaprakları ile derideki yaralara ya da burundaki kanamalara tampon yapılırsa kanama anında duruyor.

-Yapraklar aynı zamanda güçlü bir idrar söktürücü. Bunun için 15-20 gram yaprağı 3 su bardağı ile kaynatıp tüketin. Bu yaprak suyu aynı zamanda çok etkili bir ateş düşürücü. Vücutta biriken suyuda dut yaprakları atıyor.
-Dut aç karna yendiğinde bağırsakları çalıştırıyor ve temizliyor. Özellikle de bağırsak solucanları açısından öneriliyor. Çünkü aç karna yenen dut, bağırsak solucanlarını döküyor.

-Kansızlığın dermanı da dut… Dut ne şekilde tüketilirse tüketilsin çok iyi bir kan yapıcıdır.

– İştah artırıcı etkisi de olan dut aynı zamanda bir enerji deposu…
Karadutun faydaları da saymakla bitmiyor.

– Kara dut şurubu ya da kara dutun yaprak ve kabuklarının kaynatılması ile elde edilen sıvı ağız ve boğaz antisepsisinde, diş eti iltihaplarında birebirdir.

-Karadut çok güçlü bir antioksidan içeriyor. Bu da antioksidanlar da bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kalbi koruyucu ve yaşlanmayı geciktirici etkisi var.

-Karadut yorgunluk durumunda çok faydalı. Çünkü halsizliğe derman olurken, yorgunluğu da yok ediyor. Aynı zamanda uykusuzluğa da çare oluyor.

-Karadut kan basıncını düşürüyor, sindirim sistemindeki rahatsızlıkları da yok ediyor. Mide salgısını artırdığı tespit edilmiştir.

-Saçların ve özellikle de dişlerin güçlenmesi için mutlaka bol bol karadut tüketin. Saç ve diş dostu olarak biliniyor.(alıntıdır)

 

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » »