logo

Pamukova Kemaliye Köyü Ormanlarında Boynuzlu Engerek Yılanı

Pamukova Kemaliye Köyü Ormanlarında Boynuzlu Engerek Yılanı

Pamukova Kemaliye Köyü Ormanlarında Boynuzlu Engerek Yılanı 10 Eyl 2015

Sakarya Pamukova Kemaliye Köyü Ormanlık alanında uyurken görüntülenen Engerek Yılanı Görenleri Korkuttu.

Pamukova’nın tanına simalarından doğa hayranı Sarı Alabalık Tesisleri Sahibi Yılmaz Sarı doğa gezileri sırasında rastladığı boynuzlu Engerek yılanı ile selfi çektirerek dikkatleri çekti. Oldukça tehlikeli olan bu yılan türü yörede engerek olarak biliniyor. Zehirli ve çok inatçı bir yılan türü olan engerek yılanı ile selfi çektiren sarı tehlikenin farkında olduğunu yılanın güneşlenirken uyuduğunu farkettim bir çok yılan gördüm engereği de fotoğrafladım dedi. Doğada gördüğüm hiçbir canlıyı öldürmediğini belirten Yılmaz Sarı Engerek yılanını da rahatsız etmeden yerinde bıraktım dedi.

BOYNUZLU ENGEREK YILANI

Boynuzlu engerek yılanının baş tarafında küçük yapıda boynuza benzer bir yapıları vardır ve bu nedenle bu ismi almışlardır. Küçük hayvan grubu ile beslenirler hatta diğer yılan türlerini bile yerler. Yaz ortalarında 10 – 14 kadar yavru doğururlar boyları takriben 1m kadar olur. Tehlikede olduklarını hissetiklerinde saldırırlar”Boynuzlu” denmesinin nedeni burun ucunun gergedan boynuzu gibi küçük ve yukarıya doğru olmasından. Sırtta ayrıca koyu kahverengi, baklava deseni benzeri zikzak desenler bulunur. beneklerin ortası kenarlara göre daha açık olur. Kuyruğun uç kısımları genç bireylerde sarımsı pembe renkli olur. Başın üst kısmında küçük ve belirgin benekler bulunur. Karın bölgesi sarımsı beyaz ve küçük benekli olur. Hareketleri oldukça yavaştır. Eylül-Ekim’den Mart-Nisan’a kadar kış uykusuna yatarlar. , Boyları genel olarak 50-60 cm (erkekler en fazla 90 cm) kadar olur.
Üst çenelerinin ön tarafında, içi enjektör iğnesi gibi delik ve büyük zehir dişleribulunur. Zehirleri insan için tehlikeli olabilir. Ancak üzerine basılmadıkça veya rahatsız edilmedikçe insanı ısırmazlar. Eğer sıkıştırılırlarsa başlarını havaya kaldırarak tıslarlar ve kendilerini çok tehlikede hissederlerse saldırabilirler. Yunanca’da ammos kum, dytes gömülen anlamında. Bu hayvanın tür adına “ammodytes” denmesinin nedenidir.

 

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » »