logo

Vur Yılmaz Vur, Eşmeli Yusuf Uçar Ben de Senden Yana

Şeref ELMA

facebook
Şeref ELMA
info@geyveyoresi.com
Vur Yılmaz Vur, Eşmeli Yusuf Uçar Ben de Senden Yana

Yeşilçam’ın bir çınarı daha devrildi! Yılmaz Köksal vefat etti. ( 1939-2015 )

Türk sinemasının emektar ve ünlü oyuncularından Yılmaz Köksal, kanserle olan savaşını kaybetti ve hayata gözlerini yumdu.
Yeşilçam’ın ünlü karakter oyuncusu Yılmaz Köksal akşam saatlerinde hayatını kaybetti. Köksal, bir süredir Sultanbeyli’de özel bir hastanede kanser tedavisi görüyordu.

YILMAZ KÖKSAL KİMDİR?

15 Temmuz 1939 yılında Kırşehir’de dünyaya gelen Yılmaz Köksal, Tunç Başaran’ın sinemaya uyarladığı, Orhan Kemal’in “Murtaza” eserinde “Dubara” rolünü oynayarak sinema tarihine geçti. Yılmaz Köksal uzun bir süre ikinci derecede rollerde oynadıktan sonra 1970 de Çetin İnanç’ın yönettiği “Çeko” filminde başrole yükseldi. Filmin başarısıyla halkın beğenisini kazanıp, macera filmlerinin aranan oyuncusu ve sinema tarihinin sevilen oyuncularından biri oldu.
1965’ten 2005’e kadar 182 filmde oynayan Köksal özel televizyonların çoğalmasıyla birlikte sinema ve dizi filmlerinde oyunculuk hayatına devam etti.

Yılmaz Köksal Yöremizde VUR YILMAZ VUR EŞME’Lİ YUSUF UÇAR BENDE SENDEN YANA sözleri ile anılmaktadır.. bu hikayenin tamamı aşağıda yazıdadır..

Merhum sanatçımıza YÜCE ALLAHTAN RAHMET SEVENLERİNE YAKINLARINA SİNEMA CAMİASINA SABIR DİLİYORUZ.. (geyveyoresi.com)

Eşmeli Yusuf Uçar
Cuma, 15 Ekim 2010 Tarihinde Yazdığm Bir Anı Köşe Yazısı ( Gerçek Kesitler )
Hikayemiz Eşme köyü Geyve’de geçiyor. Hikayedeki kahramanlar Türk Sineması’nın unutulmaz yıldızı bir dönemin jön sanatçısı Yılmaz Köksal, köyümüz muhacirlerinden Baraka Mahallesi’nde oturan rahmetli Yusuf Uçar ve yine rahmetli olan Hayati Uçar arasında geçiyor.

1970’li yıllarda TV yok, radyo çok az, o zamanlarda ise Geyve’de yazlık sinemalar var.
Köye gündüzden haber geliyor ve köy halkına bu akşam yazlık sinemada Yılmaz Köksal’ın film oynatılacak deniyor. Bunu duyan Hayati Uçar babasına “Baba bu akşam yazlık sinemada Yılmaz Köksal’ın filmi oynatılıyormuş” der.

Yusuf Uçar oğluna “Kimmiş o?” diye sorar.

Hayati Uçar babasına Yılmaz Köksal’ın ne kadar güzel film çevirdiğini uzun uzun anlatır.
Baba oğul sürekli sinemaya gittikleri gibi, o akşamda yemek yedikten sonra sinemaya gitmeye karar verirler.

Baba oğul yaya olarak Geyve’nin yolunu tutmuşlar. Yolda giderken baba bir sigara yakmış ve oğluna da bir sigara uzatmış. Oğlu babasının yanında bu zamana kadar hiç sigara içmemiştir. Babası oğlunun bu halini anlıyor ve ona sigarayı tekrar uzatıyor. Baba oğul her zaman olduğu gibi yolu muhabbet ede ede geçiriyorlar. Yürürken baba oğlunu tatlılıkla uyarıyor. Oğluna “Sigarayı benim yanımda içebilirsin ama başkası yanıma geldiğinde sigarayı içemezsin” diyor.

Derken, Kömürcü yolunu geçip, harmanlar yolunu geçip, Dişliler’in oraya varıyorlar. Pomaklar’a geldiklerinde hava kararmaya başlıyor ve adımlarını hızlandırıyorlar. Pomaklar’ı  geçtikten sonra köprüye varıp Geyve meydanına geldiklerinde derin bir nefes alıyorlar ve yetiştik diyor babası oğluna.

Sinemanın kapısından girdiklerinde sinemanın çok kalabalık olduğunu görüyorlar ve sıraya giriyorlar zorlukla da olsa sinemaya girmeyi başarıyorlar. Satıcılar her zamanki gibi çekirdek, simit, dondurma, sade gazoz ve meyveli gazoz satıyorlardı. Baba oğluna ve kendine meyveli gazoz alıp yerlerine geçerler.
Gazozların dan bir kaç yudum alıp konuşmaya başlamışlar, oğlu babasına Yılmaz Köksal’ın nasıl bir oyuncu olduğunu anlatmış. Oğlu o kadar iyi anlatmış ki Yusuf dede zihninde kahramanı canlandırmış. Yusuf dede çok heyecanlanmış ve film izlemek için sabırsızlanıyormuş.

Ve sonunda film oynamaya başlamış. Filmde evli bir adamı canlandıran Yılmaz Köksal’ın eşini ve kızını kötü adamlar kaçırmışlar ve onlara kötülük etmişler. Yılmaz Köksal ile kötü adamlar dövüşmüş ve yaralanan Yılmaz Köksal olmuş. Yusuf dede bunu görünce çok üzülmüş. Filmi izleyen Yusuf dede yıkılmış üzülmüş oturduğu yerde kalmış, şaşırmış ağzından bir tek kelime dahi çıkmıyormuş. Film bu ya Yılmaz Köksal iyileşir, kötü adamlar tekrar kötülük yapacakları sırada jön ve güzel hareketleriyle kötü adamların üzerine yürümüş ve adamları dövmeye başlamış, Yusuf dede yerinden kalkar ve sinemanın içinde avazı çıktığı kadar bağırır ve şu Tarihi sözleri söyler ‘Vur Yılmaz vur, Eşmeli Yusuf Uçar ben de senden yana…” Sinemada çıt yok.

Film bittiğinde sinemadan çıkan herkes aynı sözleri söylemektedir. ‘Vur Yılmaz vur, Eşmeli Yusuf Uçar ben de senden yana…”

Yusuf dede çok utanmış ve oğlu ile birlikte köyü Eşme’ye doğrur yürümeye başlamışlar. Köyede de bu söz duyulmuş Yusuf dede çok sinirlenmiş ve yanında o sözü söyletmez imiş.

Aradan yıllar geçer Hayati Uçarın Anlatımı ile 2000’li yılara kadar gelir. ben yani Yusuf Uçar dedenin torunu Şeref Elma ve kızım Özlem Elma, bur da devreye giriyoruz.

Yaşadığımız Gebze’nin Belediye parkında sinema çekimleri olduğunu gördük. Ve sinema çekimleri olan yöne doğru yürüdük ve baktığımızda filmde Yılmaz Köksal’ın oynadığını gördük ve biraz bekledik. Ve ara verdikleri sırada fırsat bulup Yılmaz Köksal’ın yanına gittik. Değerli sanatçıya bir anım olduğunu ve bunu anlatmak istediğimi söyledim, o da bunu kabul etti ‘lütfedersiniz’ dedi ve beni dinledi.

Olanları aynen kelimesi kelimesine anlatım. Yılmaz Köksal çok duygulandı nerdeyse ağlamaklı oldu.
Oradaki öğrenciden aldığımız bir kağıdı Yılmaz Köksal’a uzattık. Yılmaz Köksal o sayfaya Rahmetli Eşmeli
Yusuf Uçar amca en derin sevgi ve saygılarımla yazıp imzaladı. Ve eşme köyüne selamlarını iletti.

Bu hikayede insanlarımızın saflığı, yardım severliği, iyiliği, yaptığı işin değerini anlayışı ve özveriyi yani hayatın ta kendisini gördünüz.

Keşke yine böyle kahramanlarımız hep olsa anılarını dinlesek. Ben Şanslıyım ki üç kahramanımızla da görüştüm. Yanınızdaki yaşlı kahramanlara sahip çıkın. Ve onları dinleyiniz. Sizlerinde böyle birleştirilmiş anılarınız olsun.

Şeref Elma

Meil = geyveyoresi@gmail.com

İletişim = 0 532 417 57 54

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » »

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Meteoroloji’den Geyve İçin YAĞMUR Uyarısı Geldi

    27 Kasım 2023 Genel, Geyve, Köyler, Yöresel

    Meteoroloji'den Geyve İçin YAĞMUR Uyarısı Geldi.  Geyve'de Hava Durumu Geyve ve yöremiz için Meteoroloji'den YAĞMUR uyarısı geldi. Bu duruma göre Geyve yöremizde 5 günlük hava durumu beklentisi ve tahminleri şu şekilde olacaktır.    ANLIK METEOROLOJİ SİTESİ İÇİN TIKLAYINIZ BU UYARILAR GEYVE TARAKLI PAMUKOVA ALİFUATPAŞA VE YÖREMİZDEKİ KÖYLER İÇİNDE GEÇERLİDİR. Not= Veriler Meteoroloji sitesinden alınmıştır değişiklik olabilir.  ...
  • Geyve Atasözleri

    14 Kasım 2023 Alifuatpaşa, Genel, Geyve, Köyler, Nostalji Haberleri, Sakarya ve Ulusal Haberler, Tarih Haberleri, Yöresel

    Geyve Atasözleri  05 Kasım 2010 GEYVE ATASÖZLERİ Çok Değerli Okuyucularımız Geyve İlçemizi Sitemizden Takip Eden Tüm Misafirlerimiz. Geyve İlçemizi Tanımaya Tanıtmaya Devam Ediyoruz. Geyve İlçemizin Kültüründen Geleneklerinden Ananelerinden Çeşitli Sunumlar Yapmaya Çalışıyorum. Bu Yazımızda Geyve İlçemizde Halk Arasında Çok Kullanılan Ata Sözlerinden Örnekler Vermeye Çalışacağım. Atasözü Nedir? Atasözleri; Geçmişten Günümüze Gelen, Uzun Deneyimlerden Yararlanarak Kısa ve Özlü Öğütler Veren, Toplum Tarafından Benimsenerek Ortak Olarak K...
  • Manav Kültürünün Unutulmaya Yüz Tutmuş Geleneği Külçe Ekmeği

    14 Kasım 2023 Alifuatpaşa, Genel, Geyve, Köyler, Pamukova, Taraklı, Yemekler, Yöresel

    Manav Kültürünün Unutulmaya Yüz Tutmuş Geleneği Külçe Ekmeği (17 Temmuz 2015) Sakarya Geyve Yöresi Manav kültürünün en önemli sunumlarından olan köy ekmek unutulmaya yüz tutmuş bir sunumu ile karşımıza çıkıyor. Köylerde eskiden yapılan köy ekmeği fırın ekmeği ekşi maya ekmeklerin içine konulan tavuk yumurtası yeniden yapılmaya başlandı. Geyve yöresinde manav kültüründe unutulmak üzere olan köylerde eskiden fırında ekmek yapılırken hamurun içine konulan köy yumurtasının ekmek ile birlikte  pişmesiyle oluşan külçe ekmeği yeniden yapılmay...
  • Evliya Çelebi Seyahatnamesi Geyve Bölümü 741-742 Sayfa

    10 Kasım 2023 Genel, Geyve, Köyler, Sakarya ve Ulusal Haberler, Yöresel

    EVLİYA ÇELEBİ’NİN SEYAHATNAMESİNDE GEYVE Evliya Çelebi Seyahatnamesi Geyve Bölümü 741-742 Sayfa. Bir diğer hadise 1640 da Sakarya nehrinin taşmasıdır. Evliya Çelebi’nin eserinde belirtiği üzere “Büyük bir şehir olan Geyve, Sultan IV Murad Han zamanında nehrin taşması üzerine harab olmuş, sonra tekrar onarılmıştır. Geyve ahalisinden bir kısmı bu felaketi müteakip yerlerini terk ederek bugünkü Karaçam bölgesine yerleşmişlerdir. Evliya Çelebi’nin yöremizle ile ilgili verdiği malumatlardan Geyve’nin; “300 evli, bir camili, bir hamamlı, üç ...