Son Dakika
1866 Yılından Bu Güne (Eseheme Ejme Ecme) Village Eşme Köyü.
20.11.2012 21:17 tarihinde yayınlandı 84 defa okundu
1866 Yılından Bu Güne Eşme Köyü 1866 Yılında Kurulan Eşme Köyü Evleri Yok Olma
Sürecine Girdi. 1866 Yılında Ortaköy deki ( Kulfallar) Ermeniler ve Rumlar Arasında
Çıkan Anlaşmazlık Sonucunda Kurulmasına Karar Verilen Eşme Köyü (Eseheme Ejme Ecme Eşme) Village.
Ortaköylü 14 Ermeni Tarafından Arazisi Satın Alınarak Köy İnşa Edilir. Evler O Zamanki Ermeni Mimarisine Göre İnşa edildi.
Giriş Katı Zemin İpek Böceği Bakımında ( koza üretimi için) Kullanılmak Üzere Yapılmıştır. 2 Kattan oluşan binalar Nadiren 3 Katlı Olanları da Var İdi. Üst Kat Ailelerin Yaşaması Yaşam Alanı Olarak Tasarlandı. Ahşap Taş Dövme Çivi ve Çamur Sıva Toprak Kerpiç Kullanılan Binalar Yazın Serin Kışın Sıcak Olması Özeliği İle Dışarıdan Bakışta İse Görselliği İle Görenleri Etkiliyordu. Tüm Evlerin Kullanabileceği Su Kuyusu Pınar (kaynak suyu) ve Çeşmeleri Var İdi. 1866 Yılında Tamamlanan 100 Kadar Ev Orta Köyden Gelen Ermeni Sahiplerine Verildi.
Mübadele Döneminde Serez Den Gelen Muhacirler (1915) Eşme Köyünde Ermeniler İle Birlikte Mübadele Dönemine Kadar Birlikte Yaşadılar. 1923 Mübadelesinde Köyden Ayrılan Ermeni Yerleşimcilerin Yerine Serez ve Karacaova Muhacirleri Yerleştirildi.
EŞME KÖYÜ GEYVE SAKARYA BİYOGRAFİSİ
Köyümüz Sakarya ili Geyve İlçesinin Eşme Köyüdür.( 2012 yılında çıkan 6360 Sayılı Kanun birlikte ülkemizde büyükşehir sayısı otuz olmuştur. Sınırları il mülki
sınırları ile eşitlenen yeni büyükşehir belediyeleri kurulurken, İl Özel İdareleri ve köylerin yanı sıra belde
belediyelerinin tüzel kişilikleri kaldırılmıştır. Büyükşehirlerin tamamında, 2014 yılı Nisan ayı ile birlikte,
köyler aynı adla mahalleye, beldeler de beldenin adıyla tek mahalle olarak köyler gibi ilçeye bağlı
mahallelere dönüştürülmüştür.) Geyve ilçesinin En büyük köylerinden birisidir. Geyve ilçesine 3 km. Alifuatpaşa Beldesi ( Geyvenin Bir Mahallesi ) 3 km Mesafededir. İl Merkezi Sakarya ya 30 km mesafededir.
Köyümüzde yaşayan ailelerin % 90 Muhacir ve Mubadili (Mubadili Nedir ? 1. Başka bir şeyle değiştirilen, değiş tokuş yapılan, mübâdele edilen.
2. i. İstiklâl Savaşı’ndan sonra Türkiye’den gönderilen Rumlar’a karşılık Yunanistan’dan getirilen, Rumlar’la mübâdele edilen Türkler’e verilen isim:) Selanik,1915 yılında Serez den gelen Muhacirler,İsmailli,Külahlı Köylerinden kendi imkanları ile gelen ve 1923 Mubadele İle Selanik Vodina Karacaova bölgesinden Sevren, Nivor, Fuştan, Trstenik, Gerbişten köylerinden Mübadele Muhacirleri. Ayrıca Karadeniz Kökenli Ailelerde Bulunmaktadır. Eşme köyü göç alan bir köy olup yakın tarihlerde çeşitli mevkilere villalar müstakil evler yapılarak köyün nüfüsü değişmiştir.
Köyümüzün ismi bir rivayete gör sürekli esen bir rüzgarı olmasından dolayı ESME ESME söylenmesinden zamanla Eşme olmasından geldiği. Başka bir rivayete göre Eşme Köyünde Bülünan ve Ermeniler tarafından yapılan evlerin temelleri kazılırken söylenen EŞME, EŞME temeli Eşme denmesinden geldiği rivayet edilmektedir. Köyümüzde bu evlerden 100 üzerinde olduğu şimdilerde ise bu evlerin zamana direnemeyip 20 adedinin kaldığı onlarında yakın zamanda yok olacağı tahmin ediliyor.
Eşme Köyüne Ulaşım, İstanbul Yönünden Gelmek İste iseniz Bilecik Eskişehir yönüne giden otobüsler ile Alifuatpaşa Beldesi ( Mah ) inip Taksi veya Geyve ilçesine geçip Eşme Köyü Minübüsleri ile ulaşabilirsiniz. İstanbul yönünden T.C.D.D Tren İle (…..) Sakarya Merkezden ulaşım için Geyve Kop ile Geyve ilçesine gelip veya ışıklarda inip yaya olarak(1 km) gelebilirsiniz yada Geyve ilçesine gidip köy minübüsü ile ulaşabilirsiniz. Yine Sakarya merkezden Alifuatpaşa Kop ile gelip Alifuatpaşa merkezden taksi ile Eşme köyüne Ulaşabilirsiniz.Kendi Otomobiliniz ile gelmek isterseniz çok daha kolay, İstanbul yönünden Bilecik Eskişehir Yönüne sapın,
25 km Alifuatpaşa ilçesine gelmeden Taraklı Göynük sapağından Sakarya nehrü üzerinden geçin karşınıza çıkan ilk ışıklarda Geyve ilçesi sağınızda Eşme Köyü solunuzda kalacaktır. Işıklardan sola sapın 600 mt sonra Eşme Köyündesiniz.
Eşme Köyü Geliri, Eşme Köyü Geliri çiftçilik, Sandık Atölyeciliği ( Tahta Meyve Kasası İmalatı Köyümüzde irili ufaklı meyve kasası imalatı yapan atölyeler vardır) Hayvancılık, Meyvecilik, Eşme Köyü, Büyük şehirlere yakın olması nedeni ile Özelikle istanbul, Kocaeli, Bursa, Bilecik şehirlerine önemli miktarda göç vermiştir.
Bu illerde çok sayıda köylümüz vardır.Köyümüze geldiğinizde Market 1 adet Dükkan 2 adet Aparatif salonu 1 adet Kahvehane 3 adet berber 1 adet bulunmaktadır.Eşme Köyünde gençleri çalıştığ fabrika sayısı 25 civarıdır. Köyümüzün meydanına vardiyalarda 25 yakın fabrikadan servis gelmektedir.
Eşme Köyünde Gezilecek Yerler, Ermenilerden kalan eski evler 20 yakın ev kaldı. Ermenilerden kalan kuyular,Köy Sevkiyat meydanı ( bu meydandan kurtuluş savaşında cepheye asker sevkiyatı yapılırmış) Kocataş piknik alanı,Köyün hemen üstünde bulunan çay bahçesi ( şimdilerde atıl durumda manzarası güzeldir ) Ayrıca yakın köy olan Kulfallar ( Ortaköy) kilise harabeleri, Köyümüzün hemen altından geçen Tarihi İpek Yolu ( bağdat Yolu ) Köyümüzde Kömürcü yolu olarak bilinir, Zeytinkara mah deki Tarihi Zeytin Ağaçları,Köy içinde Bulunan Kaynak ve Çeşmelerimiz, B.Çay ve Beyaz Değirmen ( Şimdilerde sadece kuyusu bulunmaktadır ).
Eşme Köyü Meyveleri, Eşme köyü tam bir meyve cennetidir. Bahar aylarında Erik ile başlayan Meyve şöleni Kış Aylarında Muşmula ve Cennet Hurmasına kadar sürer.10 günde bir değişik bir meyve tadarsınız, Başlıca meyvelerimiz Erik Her çeşidi, Kiraz Her Çeşidi,Vişne,Çilek, Şeftali Her çeşidi,Üzüm Her çeşidi, İncir, Dut, Elma, Böğürtlen, Armut,
Nar, Ayva Dünyanın En Kaliteli Ayvası ”Geyve Ayvası”,
Eşme Köyü İklimi, Yazın sıcak ve Sürekli esen bir rüzgarımız vardır. Sonbaharda doğada sarının tüm renklerini görebilirsiniz. Kışın soğuk ve zaman zaman kar yağışlı geçer. İlk baharda ise bülbüllerin sesi ile birlikte doğa uyanır ve yeşilin tüm renklerini sunar cennet gibi olur Eşme Köyü.
KAYNAK = Şeref Elma
İLETİŞİM = 0 532 417 57 54
MERA MAHALLESİ
Eşme Köyü Mera mahallesi bilndiği üzere köyün hemen üzerinde bayır bir yerde kurulmuştur. Mahalle eski evlerin olduğu dar sokakların olduğu bir yerdir. 1886 yılında inşa edilen eşme köyünün eski evlerinin bulunduğu bir yerdir Ermeni yerleşimcilerin ermeni mimarisine uygun olarak yaptığı bu evlerden günümüzde oldukça az kalmıştır. Mera mahllesinde de bu evlerden bulunmaktadır. Mera mahallesi ismini Köyün üzerinde bulunan köydeki büyük ve küçük baş hayvanların otlatıldığı meralardan almıştır. 1980 li yıllardan önce eşme köyünde büyük ve küçük baş hayvanlara çoban belirlenir çoban köyün tüm hayvanlarını köyün üzerinde bulunan meralarda otlatırdı. Sabahleyin toplanan tüm hayvanlar köyün çobanı tarafından meralara götürülürdü ilk toplanma yeride şimdi çınarların olduğu yerdi. daha sonra mera dene dene bu bölgenin ismi mera mah olarak kaldı. daha sonralarda köyün hayvanları meradan yukarıda bulunan mahsenin orda toplanmaya başladı. Mera mah ismi buradan gelmektedir. (Şeref Elma)
BARAKA MAH.
Eşme köyü baraka mahallesi 1923 mubadele döneminde gelen muhacirlerin oluşturduğu bir mahalledir. Daha önceden köyümüzde bulunan ve kurtuluş savaşında askerlerimizin kullandığı barakalardan oluşan bu bölgeye yerleştirilen muhacirlerin oluşturduğu bir yerdir. şimdilerde bu barakalardan eser kalmamıştır yeni binalar yapılınca ismi baraka olarak kalmıştır. Eşme köyü kurtuluş savaşı zamanında askerlerin konakladığı ve cepheye sevk olduğu bir yerdir.(Şeref Elma )
KÖMÜRCÜ YOLU (dört yol) Eşme köyü ışıklardan sonra köye 5 metre mesafede bir 4 yol ağzıdır. Buraya kömürcü yolu denmesinin sebebi taraklı göynük istikametinden gelen taşınan kömürlerin bu yoldan geçmesi ve daha eski dönemlerde ipek yolu olması sebebiyle kömürcü yolu denir. 1970 li yılar da bu dört yol ağazın da eşme köyünde yetişen üzümlerin ve meyvelerin sevkiyat ı da bu bölgeden tır araçları ile yapılır bir toplanma yeri olarak ta bilinirdi..
KARAPINAR MAH. (burada olacaktır )
ZEYTİNKARA MAH (burada olacaktır )
SEVKİYAT MAH MERKEZ (burada olacaktır)
EŞME KÖYÜ 1866 Yılında Ortaköy de ( Geyve kulfallar köyü) Ermeniler ve Rum ( eğin den gelme ) yerleşimciler arasında çıkan anlaşmazlık sonucunda kurulmasına karar verilen Eşme Köyü (Eseheme Ejme Ecme) Village. Ortaköylü 14 Ermeni tarafından köy inşa edilir. Evler o zamanki Ermeni mimarisine göre inşa edilir. Giriş katı zemin ipek böceği bakımında kullanılmak üzere yapılır.Üst kat ailelerin yaşaması yaşam alanı olarak tasarlanır. Ahşap taş dövme çivi ve çamur sıva kullanılan binalar yazın serin kışın sıcak olması özeliği ile dışarıdan bakışta ise görselliği ile görenleri etkiliyordu. Tüm evlerin kullanabileceği su kuyusu pınar ve çeşmeleri var idi.
KAYNAK = (Şeref Elma )
İLETİŞİM = 0 532 417 57 54
EŞME KÖYÜ GEYVE FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ.
DRONE GÖRÜNTÜLERİ İÇİN AŞAĞIDAKİ FOTOĞRAFI VEYA BU YAZIYI TIKLAYINIZ
Etiketler: Eşme » Geyve » Geyve Geyve » Geyve Haber » Geyve Yöresi » Geyveliler » İlgi » Köy » Köylüler » Köyü » Köyünde » Sakarya ve Ulusal Haberler » YöreselYorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER