logo

Geyve Köylerinde Ceviz Yetiştiriciliği Ceviz Bahçesi Ceviz Ürünü

Geyve Köylerinde Ceviz Yetiştiriciliği Ceviz Bahçesi Ceviz Ürünü. 17 Tem 2017

Geyve ve köylerinde çok revaçta olan ceviz bahçesi ve ceviz yetiştiriciliği her geçen gün çoğalıyor. Oldukça faydalı olan getirisi yüksek olan ceviz ürünü tarla bağ bahçe işlerini sevenleri cezbediyor.

Geyve  Köylerinde Satın alınan bahçelere özelikle ceviz ekiliyor. Hafta Sonları bahçesine gelip bakımını yapıp köşesine yerleştirdiği konteyner prefabrik yapıda kalıp değişik bir ortam kalmış oluyor.

Şehir stresinden kurtulmak isteyen özelikle istanbul ve yakın şehirlerdeki yatırımcılar Geyve Köylerinden Satılık Tarla bağ bahçe alarak hafta sonlarını değerlendirip yatırım yapıyorlar. Getirisi yüksek olan cins cevizlerden ekerek ürün elde ediyorlar.

 

Amatörler İçin Ceviz Yetiştiriciliği

Mükemmel bir besleyici olan cevizin hem meyvesi hemde kabuğu şifa kaynağıdır.Bu yazımızda ceviz fidanı dikimi, çeşitleri, yetiştiriciliği, sulaması gibi konularda fazla detaya girmeden bilgiler vermeye çalışağız.Hemen hemen toprak seçmeyen ceviz fidanları bulunduğu bölgeye çok rahat adapte olabilmekte, sıfır rakımdan 2500 metre rakıma kadar yetiştirilebilmektedir.
Bodur Ceviz Nedir?

Aslında bodur ceviz diye bir ceviz fidanı yoktur.Bir fidanın bodur veya yarı bodur olabilmesi için mutlaka çöğürün klon anaç olması gerekir.Cevizlerde kullanılan anaçlar tohum anacıdır yani ceviz çekirdekleri atıldıktan sonra ortaya çıkan yabani bitkidir.Halk arasında aşılı cevizlerin erken zamanda ürün vermesi ile aşılı cevizler bodur ceviz olarak nitelendirilmiştir zira bodur meyveler erken sürede meyve vermektedir.

Ceviz Fidanlarını Nerelere Dikebilirim?

Ceviz fidanlarını hemen hemen Türkiye’nin her bölgesine dikebilirsiniz fakat burada dikecek olduğunuz yerde taban suyu varmı, ve dikecek olduğunuz bahçenin deniz seviyesinden yüksekliği nedir?

Hangi Bölgeye Hangi Ceviz Fidanı Çeşidini Dikmem Gerekir?

Rakımı 900 metre ve altın olan yerler içinchandler cevizi ve kaplan 86 ceviz fidanı çeşitlerini dikebilirsiniz.Diğer tüm çeşitleri 900 metre ve üstüne dikebilirsiniz fakat burada fidanı dikerken tozlayıcısı ile beraber dikmeniz gerektiğini unutmayınız.8 veya 9 ana çeşide 1 tozlayıcı kullanmanız tavsiye olunur.

Tüplü Ceviz Fidanı Ne Demektir? Açık Kök Ceviz Fidanı Ne Demektir?

Tüplü ceviz fidanı 12 ay boyunca dikilebilen kökleri torba veya saksı içerisinde olan ceviz fidanı demektir.Açık kök ceviz fidanı ise Kasım ayından Nisan Ayı’na kadar dikilebilen ceviz fidanıdır.

Ceviz Fidanı Dikim Mesafelesi –Aralığı Nedir?

Ceviz fidanlarını fidanlar arası 8 er metre olacak şekilde dikebilirsiniz fakat ceviz ağacının yanında cevizden başka meyve ağacı olmamasına özen gösteriniz çünkü ilerleyen yıllarda ceviz ağacınızın gölgesi , yanında bulunan meyve fidanlarının güneşten yararlanmasına engel olacaktır.

Tüplü Ceviz Fidanı ve Açık Kök Ceviz Fidanı Nasıl Dikilir?

Fidan dikimini yapmadan önce fidan dikim zamanınızı belirleyin.Buharlaşmanın en az olduğu saatleri seçmenizde fayda vardır.

Açık Kök ceviz fidanı dikiyorsanız dikim alanında ceviz fidanlarının köklerinin rüzgardan etkilenmemesi için bir içi su dolu bir kova içerisinde bekletebilir veya bir çuval içinde bekletebilirsiniz.Böylece fidan köklerinin kurumamasını sağlarsınız.

İlk olarak yapmanız gereken ceviz fidanı dikim aralıklarını belirlemek ve fidan çukurlarınızı işaretlemek. Daha sonra ise fidan çukurunuzun en-boy ve yüksekliği 40-50 cm olacak şekilde açmanız gerekiyor.Ceviz fidanı köklerinde kırık ,yaralı kök var ise budayınız.Ceviz fidanınızı çukura dik şekilde aşı gözü kuzey güney doğrultusunda olacak şekilde yerleştiriniz ve çukurun yarısını toprakla kapatınız.Arkasından hemen 5 litre can suyu veriniz.Toprağın suyu çekmesini bekleyiniz ve daha sonra aşı gözü toprağın 3-4 cm üstünde olacak şekilde kalan kısmı toprakla kapatınız ve sıkıştırınız.Tekrardan 50-10 litre can suyu veriniz. Daha sonra fidanın yanına destek çubuğu çakınız ve fidanı ,destek çubuğuna sekiz rakamı olacak şekilde iple bağlayınız.

Tüplü Ceviz fidanı dikerken ise tüp dışına çıkan köklerini kesiniz ve toprakları dağılmayacak şekilde fidanı torbasından çıkartınız , geriye kalan işlemleri yukarıdaki gibi yapınız

Ceviz Ağacından Karşılaşılan Hastalıklar ve Mücadelesi

Ceviz ağacında kara leke, zamklanma , kök uru, koşnil gibi birçok hastalık ve zararlısı vardır.Detaylı bilgi almak için lütfen bilgi@e-fidancim.comadresine mail atınız.Kaba olarak kışın %2 lik bordo bulamacı ve meyve oluşum döneminde meyve iç kurdu ilacı atılması bir hobicinin işi görecektir ama profesyoneller için bu geçerli değildir.

Ceviz Fidanlarında Yaz Sulaması ve Kış Sulaması Nasıl Olmalıdır?

Kışın bitkiler uyku dönemine girdiği için su ihtiyacı minumum seviyeye gelir.Ev içerisinde yetiştiriyorsanız kışın 30 günde bir dışarıda yetiştiriyorsanız ise sulama ihtiyacı hemen hemen yok denecek kadar azdır.Yaz gelmesiyle buraber cevizin su ihtiyacı artacak olup ister saksı ister açık alanda olsun 15-20 güne bir ceviz fidanlarınızı sulamanız gerekmektedir.(alıntıdır)

 

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »