Son Dakika
Fındıksuyu Köyü Geyve
FINDIKSUYU KÖYÜ TARİHİ
Hazar denizinin kuzeyinde yaşayan atalarımız 1400 lü yılların ortalarında gruplar halinde Anadolu’ya göç ettiler. Erzincan-Tercan’a yerleştiler.
(PONTUS:1204 de Haçlıların İstanbul’a gelişini gören Rum hanedan hazinesini alarak Trabzon’da Pontus Devletini kurdu. Osmanlılar İstanbul’u aldıktan sonra Pontus’u vergiye bağladı. Ancak; Osmanlının düşmanı Akkoyunlular’la kız alıp verme yoluyla akrabalık kurarak güç birliğine gittiler.
1461 de F.S Mehmet ordusuyla Pontus üzerine yürüdü. Pontus savaşmadan yönetimi Osmanlıya teslim etti.
Bölgenin Türkleşmesi için Atalarımız Karadeniz dağlarını aşarak sahile geçip, Rize-Güneysu’ya yerleştiler. Şal dokumasını öğrenmiş ve ticaretini yapmışlar. Yaklaşık 200 yıl burada yaşadılar.
Ulaşabildiğimiz en eski isim olan atamız Mustafa, Çayeli-Çeçeva’da bir Rum’un evini satın alarak ailesiyle buraya yerleşti.(Ev iki katlı ve tüm ihtişamıyla dimdik ayaktadır.)
Şalambaroğulları eğitime önem vermiş; zamanın olanaklarından yararlan- mışlardır.
Yakup oğlu Mehmet Efendi(1826-1908) iyi eğitim görmüş; kendini kabul ettirmiş ve Osmanlının önem verdiği Bursa-Ulu cami imamlığına Abdülhamit’in imamı Rizeli Ömer Efendi(Mehmet’in Ist. dan okul arkadaşı) önerisiyle getirilmiştir ( 1890 – 1908 )
Bu dönemlerde İstanbul’a çalışmaya gelenler de olmuş, Marmara bölgesinin güzelliklerini oradakilere bildirmişler. Ruslar da Kars, Ardahan, Artvin’i almışlardı ( ’93 Harbi – Yıl 1877 ).
Fındıksuyu Köyü Geyve Tanıtım Videosu
Şalambaroğulları göç kararı aldı. Beraberlerinde gelmek isteyenlerle kafile halinde batıya göç ettiler.
Terk edilmiş eski bir yerleşim yeri olan Fındıksuyu’nu yurt edindiler ( 1892 yılı ) . Kafile başı Memiş; Aşağı suyun başına evini kurdu. Kardeşi Kasım Efendi’ye cami tarafını, daha sonra gelen kardeşleri şeyh Mustafa’ya da Merze yolu cıvarını ayırdılar. Diğer gruplar ( Külünkoğulaarı, Köseoğulları, Fettahoğulları, Kalyoncuoğulları, vbg ) da gerek karşı mahalle, gerek aşağı mahalleleri oluşturarak yerleştiler.
Ancak bu mal mülk bırakılmaz diyen akraba ve komşularımız Rize-Güneysu-Çayeli-Hopa -Çeçeva ve Karadeniz bölgesinde kaldılar. Gelenek görenekler bire bir örtüşmektedir. Dünyaya dağılmış olan Şalambaroğulları birbirlerinden uzaklarda olsalar da ilgilerini devam ettirmektedirler.
1.Dünya savaşında olduğu gibi Bağımsızlık Savaşında da bir hayli şehit verildi. Bağımsızlık Savaşında Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında yer alındı. Osmanlı Devleti 1. Dünya Savaşında yenilince yurdumuz yer yer işgale uğradı. İng. Fr. Yunan askerleri Geyve Boğazına dayanınca müdafaada olanlar dışındaki yaşlı, çocuk ve kadınlar yeniden göç etmek durumunda kaldılar. Trenle önce Polatlı sonra Haymana’ya giderek geçici barakalara yerleştiler. Savaş kazanılınca 1922 Sonbaharında tekrar Fındıksuyu’na geldiler.1960 yılına kadar geleneksel hayvancılık ve tarımla geçinen köylümüz tarlalarımızın verimsizleşmesi,ulaşım zorluğu,sanayinin gelişmesi sonunda aile bireyleri yeni arayışlara,yeni yaşam alanlarına yöneldiler.
1946 yılında köye ilk gramofon, 1948 yılında da Libililer ile Emin’in İsmail’lerde radyo görüldü.(45 orta pil seri bağlanarak batarya oluşturulur; 25cm. boyunda eksi uç olan bir ayrı parçadan da enerji kaynağı elde edilir, 5m de anten olurdu).Türkülerin ve önemli haberlerin olduğu günlerde o evler dolardı.
1944’lerde 7 km. uzaktaki Doğançay’daki İlkokula erkek çocuklarını gönderen aileler oldu. İlkokul çocukları her gün o yolu gidip geldi ( ki bu yolda 1948 yılı kışı Oflu İsmail’in 17 yaşındaki oğlu donarak öldü ) Köyümüze 1956’da ilkokul yapıldı. Böylelikle o günlerin kız çocukları da okuma yazma öğrenme fırsatını yakalayan şanslılardan oldular. Daha sonraları göçler sonucu öğrenim çağındakilerin sayısı yok denecek kadar azalınca okul kapatıldı. 1978 de KÖYKENT projesine uymayan köylümüz köyün muhtarlık varlığını halen sürdürmektedir.
1956 yılında gençler birer lira vererek ilk kez futbol topunu köye getirdiler. Yaylaspor takımı kuruldu. Hıfsı Erkan, Hidayet Şen, Dursun Erkan, Ruhi Kılıç, Kerim Kılıç,Kenan Erkan,Nihat-Nevzat-Nahit Erkan, Muhittin Arap, Ahmet Şen, Nuğman Kılıç, Arif Erkan, Nurhan Erkan, İsmet Genç Dursun Kılıç ,Ali Kılıç o dönemin efsane isimleriydi.
Okumak için ilk kez köyden astsubay okuluna giden Tevfik Sarı ve Nusret Şen oldu. Ayrıca Muhittin Arap, Hilmi Demirci, Ahmet Şen, Kenan Erkan, Muammer Erkan, Arif Erkan, Turgut Erkan(1942-1999), Dursun Şen,Turgut Şen,Mehmet Şen, Doğançay’a inen; A.Kerim Erkan da ilk kez ortaokula gidenler oldu.
Köy; kuruluşunda 58 hane cıvarındaydı. Zamanla göç veren köyde bugün kışı geçiren 5 veya 6 aileyi geçmez. Yaz aylarında fındık toplamak, kışlık erzak hazırlamak için bahçe işlerine çıkanlarla 30 haneye ulaşır.
KÜLTÜR: Kültür; Okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden ders almak, düşünmek ve zekayı terbiye etmektir.
Bildiklerimizi anlattıkça; bilenlerin sayısını, sevgilerimizi dağıttıkça; sevenlerin sayısını çoğaltırız.
Bugün kimse çevre etkisi ve kafasındaki kurguların esiri olmamalıdır. Günün onaylarına; neden ve niçin sorularına cevap arayarak, okuyarak karar vermelidir.
Osmanlı yönetimi genelde devşirmelerin etkisi altındaydı. Önemli mevkilere gelmek Türkler için zordu.
Cumhuriyetin kurulması ile devlet yönetimi Türklerin eline geçti. Bunda Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük rolü vardır. Onun başarıları tesadüf değildir. Her zaman çıkacak fırsatlara göre kendini yetiştirip hazır tutmuştur.4000′ e yakın kitap okumuştur. Osmanlının küllerinden emperyal güçlere karşı TC’ni kurmuştur. İngiliz Loyd George;” Yüzyıllar nadiren dahi yetiştirir, bu yüzyılda o dâhiyi Türkler yetiştirdi” demiştir. İmkansız gözükeni başaran başta M. Kemal Atatürk olmak üzere tüm atalarımıza minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Bugün Türk bayrağı altında özgürce Türkçe konuşuyor, ezanlarımızı dinleyebiliyorsak ve yönetimin her kadrosunda Mühendis, Doktor, İdareci, Tüccar,Avukat, Müdür, Savcı,Hakim vbg. görevleri alabiliyorsak bunda atalarımızın emekleri çoktur. Bu nedenle onların aziz ruhları karşısında saygı ile eğiliyoruz.
KAYNAK (Ahmet Şen-30-08-2010)
Fotoğraflarımız burada olacaktır.
Fotoğraf Göndermek isteyenler için Wahatsap numaramız 0 532 417 57 54
Etiketler: Bahçe » Doğa » Doğal » Fotoğraf Galerisi » Geyve » Geyve Boğazı » Geyve Geyve » Geyve Haber » Geyve Yöresi » Geyveliler » Halk » İletişim » İlgi » Köy » Köylüler » Köyü » Medya » Sakarya ve Ulusal Haberler » YöreselBENZER HABERLER