Son Dakika
Türkiyenin En Pahalı Meyvesi Bu Meyve’nin Kg Fiyatı 29 TL (06.01.2013 23:33 tarihinde yayınlandı)
Yöremide Cennet Hurması, Cennet Meyvesi da derler. Kabe Hurması olarak da bildiğimiz hurmayı kurutmak ve kışın yemek Geyve’de çok bilenen bir şey değildir. Anladığımız kadarıyla bu hurma kurutma işi önümüzdeki yıllarda hızla yayılacak ve hurma çoğunlukla kurutularak tüketilecek….
Yöremizde Cennet Hurması, Cennet Meyvesi da derler. Kabe Hurması olarak da bildiğimiz hurmayı kurutmak ve kışın yemek Geyve’de çok bilenen bir şey değildir. Anladığımız kadarıyla bu hurma kurutma işi önümüzdeki yıllarda hızla yayılacak ve hurma çoğunlukla kurutularak tüketilecek” Bunu Düzce Akçakoca taraflarında daha profesyonelce yaptıklarını ve paketliyerek sattıklarını Biliyoruz.Yöremizde de bunun uygulanmasının yapılabileceğini oldukça gelir getireceğini düşünüyoruz..
Hurmalar daha yeşilken dalından incitmeden, saplarıyla topluyoruz ve kabuklarını soyuyoruz. Bunları saplarından birbirine değdirmeden yavaşça, ipe dizerek kurutmak için asıyoruz. Çok lezzetli oluyor,
Peki…Cennet Hurması Nedir?
Hurma sözcüğü Farsça’dan dilimize geçmiştir. Arapça’sı “Temur”dur.
Latince ismi “Diospyros kaki” veya Diospyros chinenesis’ dir.Tropikal bir tür olup, anavatanı Çin ve Japonya’dır.
Anavatanı Çin ve Japonya olan, Cennet hurması ülkemizde ise Karadeniz, Hatay ve Antalya civarında yetiştirilir. Bu meyvenin Türkiye’de ilk kez Artvin yöresinde yetiştirilmesi ve o dönemde Artvin’in Trabzon’a bağlı bir bucak olması sebebiyle “Trabzon hurması” denilmiştir..
Bu meyve, bir sıcak iklim meyvesi olmasına rağmen ülkemizde deniz kenarlarında başarıyla yetiştirilmektedir. Kışın yapraklarını döker ama eksi 120 ile 180 derece arasındaki soğuğa dayanır.
Taze ve kurutularak tüketildiği gibi, gıda sanayiinde; tatlı, dondurma, marmelat, krema, muhallebi, kek, püre gibi alanlarında kullanılır. Bazı ülkelerde meyveler dondurularak, kurutularak, şişelenerek veya taze olarak pazarlamaktadır.
Bilimsel adındaki (Latince) Diospyros sözcüğü Tanrıların Yiyeceği anlamına gelen; tadı hamken buruk olup olgunlaşınca tatlanan Trabzon Hurması Akdeniz havzası ile Türkiye´de çok iyi gelişen ve kışın yapraklarını döken ağacı, 12 m´ye kadar boylanabilir. Kabuğu soyulmak suretiyle yenilir, içinde büyük çekirdekler vardır, tadı; şeftali, elma, kayısı karışımıdır
Trabzon hurması. Nam-ı diğer “Cennet elması” ya da “Japon elması” en kaliteli meyveleri nemli bölgelerden elde edilir. İçerdiği vitamin ve minerallerle son derece sağlıklı bir meyvedir.. Yüksek antioksidan aktivitesi sayesinde hücreleri kanser başta olmak üzere diğer hastalıklara karşı korur, ayrıca zengin beta karoten ve A vitamini içeriği ile cilt başta olmak üzere dokuların bakım ve onarımı, yeni hücrelerin oluşumu ve gelişmesi için önemli bir meyvedir.
Trabzon hurmasının kanser başta olmak üzere birçok hastalığı önlemesine, cilt güzelliği ve ‘diyet’ açısından da önemli bir yere sahiptir..
Genel olarak Trabzon hurması zayıflığın giderilmesine, kansızlığa, vitamin eksikliğine, yaprakları kaynatılıp sık sık saçlar yıkanırsa saçlara da iyi gelir. Sık sık yüzler yıkanırsa cildi güzelleştirmektedir. Yaprakları kaynatılarak elde edilecek su, temizlik işlerinde kullanılırsa, deterjan gibi temiz yüzeyler ve eşyalar elde edilmektedir”
Bugün 40’ın üzerindeki ilde ancak 750 bin adet Trabzon hurması ağacından 15 bin ton ürün alınabilmektedir.
Hurma Pazarı İsrail’in Elindedir.
Karadeniz Bölgesi’nde tütün, çay, fındık ve pancar yetişen topraklara uyum sağlayan Cennet hurmasının iyi bir pazarı bulunuyor. Pazarın talep ettiği çeşitleri yetiştiren çiftçi, yurtiçinde ve yurtdışında satış sıkıntısı çekmiyor. Geliri, fındık, tütün, pancar, buğday, arpa vb. tarım ürünlerinin gelirini kat kat aşıyor. Avrupa’da marketlerde Trabzon hurmasının kilosu 1.5-2 Euro. Avrupa’da perakende olarak satılmaktadır.
İstanbul marketlerindeki fiyatı ise 5 TL civarında.
Türkiye İsrail’in iki katı üretim yapmasına rağmen, Trabzon hurması pazarı İsrail’in elinde bulunuyor. Dünya’da Trabzon hurmasının 2 milyon ton civarında üretildiği tahmin ediliyor. Çin en önemli üretici konumunda bulunurken bunu sırayla Güney Kore, Japonya, Brezilya ve İtalya izliyor, meyve yaprakları Uzakdoğu ülkelerinde tıbbi ilaç ve bitkisel çay olarak ta tüketiliyor.
Ordu’da ‘Japon elması’ gibi isimlerle bilinen Cennet hurması, 1996 yılından bu yana yetiştiriliyor..
Hatay, Mersin, Adana ve Kahramanmaraş en fazla üretim yapan illerin başında gelirken, Ordu, Artvin ve Samsun illeri de Türkiye’de Cennet hurması üretimi yapan iller arasında yer alıyor.
Türkiye’de her yıl değişen miktarlarda Almanya, Ürdün, Kuveyt, İsviçre ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Cennet hurması ihracatı gerçekleştiriliyor.(alıntıdır)
BENZER HABERLER