logo

Sakarya Geyve Eşme Köyü İlkokulu Atık Pil Toplamada Yine Sakarya Birincisi Olmak İstiyor

Sakarya Geyve Eşme Köyü İlkokulu Atık Pil Toplamada Yine Sakarya Birincisi Olmak İstiyor. 24 May 2019

Tam Bir Ton Pil Topladılar

Geyve Eşme Köyü İlkokulu öğrencilerinin minik yüreklerin müthiş başarısı 2 yıldır 1. liği kimseye vermek istemiyorlar.

Sakarya Geyve Eşme Köyü İlkokulu  birinciliği kimseye kaptırmıyor. 2 yılda tam 2 ton atık pil topladılar. Geyve Eşme Köyü İlkokulu 50 öğrenci ve öğretmenleri okul aile birliği ile bu yılda tam 1 ton atık pil toplayarak ulaşılması güç bir rekora imza attılar.

 

Çevre bilincinin aşılanması doğayı seven bir toplumun yetiştirilmesinde öncülük eden Eşme Köyü İlkokulu Okul müdürü öğretmenler öğrenciler okul aile birliği ve ailelerinde desteği ile Geyve Eşme Köyü ve çevresinden 2 yılda tam 2 ton atık pil toplayarak çevrenin korunmasında olağanüstü bir hizmet sağlamışlardır.

Okul Müdürü Mehmet Emin Şimşir sitemize yaptığı açıklamada öğrencilere atık pil toplarken çevre bilincini aşılamak öğrencilerin ileri ki yaşamlarında da bu eğitim ile çok faydalı bireyler olarak yetişmelerini amaçlıyoruz. Atık pil toplarken ekip çalışması yaparak birlikte başarılı olmanın örnek olmanın yolunu açıyoruz dedi. Okul Müdürü Mehmet Emin Şimşir Doğa bizlere atalarımızdan miras bizlerden de çocuklarımıza torunlarımıza temiz olarak kalacak dedi.

Atık Pillerin Zararları

“Atıl pillerin çöpe, toprağa, denize, akarsu ve kanalizasyona atılması ya da yakılması durumunda içerdikleri ağır metaller, çevrenin kirlenmesine yol açmaktadır. Kadmiyumlu pil, olimpik havuzun üçte birini doldurmaya yeterli 600 bin litre suyu kirletebilmektedir. Bu da gelişmiş ülkelerde yaklaşık 11 kişinin yıllık su ihtiyacına karşılık gelmektedir.”

Pillerin insan sağlığına ve çevreye çok büyük zararları vardır. Piller cıva, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt ve kimyasal maddelerden üretilir. Bu pillerin gelişigüzel çöplere atılması, doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi çevre açısından büyük tehlikeler yaratır. Piller toprağa ve oradan da yeraltı sularına karışabilir. En başta toprak kullanılmaz hale gelir, bir küçük kalem pil 4 m² toprak kirletir ve bu toprağı üretim yapamaz hale getirir. Pillerin yarattığı su kirliliği sudaki ekosistemi de alt üst eder. Etkilenen sadece su ekosistemi değil, aslında tüm ekosistemdir. Zaman içerisinde bu etkiler insanlar üzerinde de görülür.

Kadmiyum, insanlarda yüksek tansiyona, kalp hastalıklarına, akciğer kanserine ve kansızlığa neden olur. Kurşunun etkiler, vücudun hassaslaşması, kuvvetten düşme, uykusuzluk, kabızlık, zihin bulanıklığı, böbrek hastalıkları ve felç olarak sıralanabilir. Kurşun ayrıca; işitme bozukluğuna, sinir iletim sisteminde ve hemoglobin bileşiminde düşmeye, kansızlığa, mide ağrısına, böbrek ve beyin iltihaplanmasına, kısırlığa, kansere ve ölüme neden olmaktadır.

Cıva ve cıva bileşikleri halk ve çevre sağlığı bakımından çok tehlikeli ve toksittir. Akan pildeki cıva hızla deri veya solunum yolu ile vücuda girebilir. Bu maddenin eser miktarda suda bulunması dahi, ciddi tehlike oluşturur. İçme suyu veya gıda zinciri yolu ile insan vücuduna giren cıva; 

› Parastezi, ataksi, dişartri ve sağırlık gibi nörolojik bozukluklara,
› Merkezi sinir sisteminin tahribine ve kansere,
› Böbrek, karaciğer, beyin dokularının tahribine,
› Kromozomları tahrip edip sakat doğumlara neden olmaktadır. 

1. video

2. video

 

 

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » »